Възможно ли е пушенето да стане отживелица?

Брекзит позволява на Великобритания да регулира отделно електронните цигари като алтернатива с намален риск спрямо пушенето

Възможно ли е пушенето да стане отживелица? | StandartNews.com

Снимка:Pixabay

  • Брекзит позволява на Великобритания да регулира отделно електронните цигари като алтернатива с намален риск спрямо пушенето

Ами ако сериозно се заемем да направим пушенето отживелица, ще гледаме ли на него като лош навик от миналото само след 10 години? Въпросът задава английският експерт по обществено здраве Клайв Бейтс и директор на „Каунтърфакшуъл“, британска организация за устойчиво развитие и обществено здраве. Бивш директор на британската организация ActiononSmokingandHealth във Великобритания и част от стратегическия екип на премиера Тони Блеър през 2003 г., Клайв Бейтс е участвал в множество кампании за борба с тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюна във Великобритания. 

Правителството си постави за цел да направи пушенето „остаряло“ до 2030 г. и тепърва ще приема предложения как да се случи това, а Брекзит позволява нови регулации в тази посока, посочи по време на годишния научен форум за електронни цигари в Лондон E-cigaretteSummit, който се проведе виртуално в края на 2020 година.

„За да можем да наречем пушенето на цигари остаряло, ни трябва 5% предимство на новите продукти, което пък означава, че броят на пушачите на цигари трябва да се намали с 2/3 от сегашния“, казва Бейтс.

В момента картинката на Острова изглежда така: 7 млн. пушачи на цигари и 3 млн. вейпъри, като 1,2 млн. от тях понякого пушат и цигари.  Над 1,6 млн. души са бившите пушачи, преминали на алтернативата без дим.

Най-много конвенционални цигари се пушат в най-бедните региони, където пушачите са два пъти повече спрямо тези с висок стандарт, твърди експертът.

Безработните пушат повече от работещите, необразованите- повече от образованите

Пушенето е вреден навик по-скоро на обикновените работници във Великобритания, отколкото на мениджърите на по-високи позиции. Тежестта от икономическите и здравните последици върху хората в неравностойно и лошо социално положение е по-висока спрямо останалите групи, споделя експертът. 

Агенцията за обществено здраве на Англия (Public Health England) посочва, че електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалните цигари, а данните показват, че през 2015 г. 18 000 англичани са отказали цигарите с тяхна помощ.Великобритания е сред пионерите при прилагане на иновативните методи за отказ от цигари - на Острова от години разглеждат електронните цигари като основно оръжие за масово спиране на тютюнопушенето, намаляването на вредата върху общественото здраве и намаляване на разходите в този сектор. В подкрепа на този подход световните учени са категорични, че налагането на вейпинга като алтернатива води до спад на тютюнопушенето. Данните от дългогодишната употреба на електронни цигари във Великобритания, където те се предлагат и в болниците като средство за отказ, показват, че тютюнопушенето там драстично спада.

Все още обаче трябва да се направи много, за да направим пушенето отживелица, казва Клайв Бейтс и допълва:„Ситуацията с бюджета предполага, че няма да могат да се правят сериозни разходи за здравни програми и единственият изход са подходящи регулации. Брекзит, който е факт от 1 януари 2021 ще позволи някои нови регулации и свободи в тази посока. Ако ще променяме регулациите по отношение на тютюневите изделия трябва

ясно да направим разлика между горими и негорими тютюневи изделия като устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари.

Експертите на Острова категорично застават и зад идеята за отмяна на забраната на шведския снус и за правилна регулация на целия бездимен сегмент продукти.

„Забраната на снус е абсурдна, защото имаме промяна в броя на хората, които се разболяват от рак в Швеция, която е единствената страна в EС, в която снусът е позволен. Великобритания трябва да промени това след 1 януари“, казва още специалистът по обществено здраве.

Електронните цигари могат да увеличат шанса за дългосрочно спиране на цигарите

Това показва и последният доклад на мрежата Кохрейн, които извършват метаанализи на научни данни и преглед на доказателствата за ефективността на е-цигарите за спиране на пушенето.Ученитеанализират даннитеот 24 изследвания за електронните цигари, които сравняват различните методи за отказ от цигари – е-цигари с никотин, безникотинови е-цигари и никотинови пластири. Комбинираната извадка от 662 участници показва, че за 6 месеца 9% от хората са отказали пушенето благодарение на електронни цигари с никотин, 5% - с безникотинови, а точно толкова, колкото отказват цигарите с пластири, го правят и с електронни цигари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай