Взеха тежкото решение! Ясна е съдбата на енергетици и миньори

Какво реши окончателно Енергийната комисия в НС

Взеха тежкото решение!  Ясна е съдбата на енергетици и миньори | StandartNews.com

Комисията по енергетика в Народното събрание прие проект на решение за одобряване на споразумението между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", сключено вчера след 7-часови преговори. 

В документа е записано, че се одобрява продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход, предаде БТА. Срокът е до 31 декември т.г.

Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Следващата точка предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

В последната точка е записано, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г. с изключение на точката, свързана с категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Вчера синдикатите в ТЕЦ-овете сложиха подписите си, но не и синдикатите в мините - нито от КНСБ, нито от "Подкрепа".

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Радослав Рибарски ПП-ДБ изтъкнаха, че точките са в синхрон с исканията на синдикатите, като някои от тях са писани от самите представители на протестиращите енергетици. Рибарски добави, че никой не слага изкуствени пречки пред работата на въглищните централи до 2038 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай