Втора цедка за обществените поръчки

Втора цедка за обществените поръчки  | StandartNews.com

София. Независимо звено ще следи дали в обществените поръчки няма дискриминационни условия още преди да бъдат публикувани тръжните документи.

Целта е да се улеснят общините, които нямат достатъчно капацитет за писане на конкурсните условия при възлагането на поръчките. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от Камарата на строителите в България. Новото централизирано звено трябва да заработи към БОРКОР. Това съобщи директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет /БОРКОР/ Елеонора Николова.

Консултирането с новия орган обаче няма да е задължителен и ще се ползва като допълнителен експертен опит по желание на общините. Към БОРКОР скоро трябва да заработи и друго звено, което пък да следи дали кандидатстващите фирми по поръчките имат достатъчно капацитет, за да изпълнят условията на търга, ако спечелят поръчката. Консултацията с него също няма да е задължителна, а целта е да се предотврати спечелването на конкурси на неспециалисти в дадените области.

В строителния бранш от 6 години функционира професионален регистър на компаниите в бранша, чиято цел е именно да отсява професионалистите от непрофесионалистите в сектора. Затова и за строителството няма нужда от подобно дублиране, коментира председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. В момента близо 80% от поръчките в бранша са в резултат на обществени поръчки, а 90% от обществените поръчки са благодарение на европрограмите, обясни Глосов.

Към Строителната камара работи и звено за мониторинг, което сигнализира за нарушения при обществените поръчки, както и за слабости на системите за възлагане. За пореден път по време на срещата е повдигната и идеята за електронни досиета на изпълняваните в общините проекти.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай