Всяко дете на планетата ще получи от милиардите на Бъфет. Вярно ли е?

Бебешките облигации - новото спасение за глобалното неравенство

Всяко дете на планетата ще получи от милиардите на Бъфет. Вярно ли е? | StandartNews.com

Хората не са много добри в разбирането на големи числа и когато стане дума за милиардери, често бъркат нулите отзад. Но сметката, че един от най-заможните хора на планетата - Уорън Бъфет, е толкова богат, че може да си позволи да даде на всяко дете на Земята по 43 долара и пак да му останат половин милиард долара, всеки я разбира.

Затова и новината на Wall Street Journal вече няколко дни обикаля света. Според неофициална информация милиардерът и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway обмисля план да разпредели наследството си в световна детска спестовна банка. Точните подробности все още не са известни, но един бивш служител във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – която е определена да наследи по-голямата част от парите на Бъфет – казва на изданието, че така всяко дете може да получи хиляди долари.

Това е предложение, което може да има огромни икономически последици. Бебешките облигации имат потенциала да премахнат икономическото неравенство и да облагодетелстват цели поколения – според едно проучване от 2019 г. те „значително стесняват неравенствата в богатството, като същевременно подобряват позицията на нетните активи на младите хора и облекчават концентрацията на активи.“

На фона на някои други милиардери, които се оплакват от намаляващата раждаемост, това може да помогне и за други проблем: приблизително двама от всеки петима души, които нямат деца, но ги искат, посочват непосилно високите разходи за живот като причина за техният избор.

Изследването за растящото в света неравенство е коментирано в изданието от един от авторите му – Наоми Зевде, по следния начин: „Ако вземем 100 души да представляват Съединените щати и 100 долара да представляват богатството им, 40 долара ще отидат само у един човек. „Още 40 долара ще бъдат в още деветима. Така остават около 20 долара да се разпределят между останалите 90 американци“.

Бебешките облигации обаче „ще намалят недостигът на пари на следващото поколение“, пише Зевде.

Все още не е ясно дали Фондация Гейтс има предвид фиксирана сума за дете или тя ще е пропорционална по някакъв начин на доходите. Не се споменава и дали парите ще отидат за справяне с неравенство в САЩ или по целия свят, пише хроникъл.бг.

Тъй като неравенството в богатството и разликата в заплащането се увеличиха по време на пандемията, все по-голям брой милиардери мислят за по-изобретателни начини за разпределяне на активите си. Това включва идеята за по-справедливо разпределение на парите, като се започне с децата. Та стигна вече и до Сената с подкрепяния от демократите Закон за американските възможности за сметки. Това е предложение, което се отнася до разделението на расовото богатство чрез въвеждане на бебешки облигации от 1000 долара за всички новородени в САЩ.

Докато завесата за наследството се повдигне, богатството на 91-годишният Бъфет продължава да расте, независимо че много от най-богатите хора отчитат загуби за първото шестмесечие. Оракулът от Омаха, както мнозина го наричат, притежава богатство от почти 111 милиарда долара и е на пето място в световната класация. Можеше днес да е и на първо, ако през последните 16 години не бе дарил за благотворителност точно същата сума .

Все още той не е казал как ще се разпределя сумата за децата, но най-добрата новина  е, че вече обяви: Иска парите му да бъдат похарчени възможно най-бързо – в рамките на 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай