Всеки 6-и мениджър се тревожи за фирмата си

Всеки 6-и мениджър се тревожи за фирмата си | StandartNews.com

София. Финансирането с банкови кредити е предпочитано от шефовете на фирми. 75% от тях смятат, че кредитите са достъпни, а 90 на сто не очакват в близко бъдеще лихвите да намаляват. Това обаче не ги затруднява да си връщат заемите, само 3% от мениджърите признават, че имат проблеми с обслужване на дълга си. Това сочи проучване на "Делойт" за нагласите сред финансовите директори за развитието на икономиката и на компаниите им. То се провежда сред 600 висши мениджъри от 13 страни. Заради външната финансова и икономическа несигурност българските финансови директори остават предпазливи, казва Тодор Тодоров, директор в "Делойт" България. В анкетата се затвърждава спада в положителните нагласи, отчетен в предходното изследване. Всеки шести финансов мениджър остава притеснен за развитието на своята компания в краткосрочен план.

 

"Когато си беден и имаш малко пари, влагаш ги в нискорискови активи. Спестяванията в банките носят най-малък риск, затова парите по депозити в България растат непрекъснато". Така подуправителят на БНБ Калин Христов коментира рекордните ръстове на спестяванията в банките при представяне на проучването на "Делойт".

 

Цената на кредита зависи от това колко капитал е вложен в икономиката и колко силно развита е тя. Колкото по-неразвита е една икономика, толкова рискът е по-голям и лихвите по заемите са по-високи. А българската икономика е най-неразвитата в ЕС, обясни Христов защо няма да падат лихвите по кредитите. През периода 2005-2008 г. чуждите инвестиции бяха 45% от брутния вътрешен продукт на страната, а сега са едва 3,5%, допълни подуправителят на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай