Криза с обслужване на борчовете

Към ноември 34% от длъжниците съобщават, че не могат да изплащат кредитите си

Криза с обслужване на борчовете | StandartNews.com

Над два пъти се е увеличил делът до 34% (или всеки трети) на хората, които не могат да плащат задълженията си, към месец ноември в сравнение с февруари т. г. , показват данни на една от фирмите за събиране на вземания, представени по време на онлайн събитие днес.

Към ноември 34% от длъжниците съобщават, че не могат да изплащат кредитите си заради загуба на доходи спрямо 15% към февруари 2020 г., съобщи изпълнителният директор на компанията Лилия Димитрова.

Делът на хората, които не искат да плащат дълговете си, макар и да имат възможност, се увеличава до 18% към ноември от 12% през февруари, сочат още данните на компанията. Ръстът се дължи на общата несигурност, заради което хората бавят вноски.

Изчисленията сочат още, че за всеки нов регистриран случай на коронавирус плащанията по кредити намаляват със 75 лева около 10 дни след обявяването на конкретния случай. Това означава, че ако преди 10 дни има 1000 регистрирани случая на заразени, то днес плащанията намаляват със 75 хил. лева.

Статистиката на „Фронтекс“ сочи, че средният размер на дълга за страната е 2218 лева, като основно се касае за необезпечени вземания. Най-висок е средният размер на неизплатените задължения във Варна - 3200 лева, допълни Димитрова.

Потребителите най-често задлъжняват към банки, това е тенденция, която се наблюдава от години, подчерта тя и добави, че в годините след предишната криза хората подобриха досиетата и кредитния си рейтинг, заради което получават повече и по-големи кредити, посочи тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай