Враца преговаря с автомобилен гигант

Общината се бори да стане столица на автомобилостроенето, каза кметът Калин Каменов

Враца преговаря с автомобилен гигант | StandartNews.com

Враца се бори за столица на автомобилната индустрия у нас. Това обяви кметът на града Калин Каменов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Очаква се до края на годината общината да приключи преговорите с нов голям инвеститор от сектора на автомобилостроенето, каза още Каменов. За интереса от страна на автомобилен гигант към страната ни съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От думите му стана ясно, че международен консултант е направил запитване за инвестиция в автомобилния бранш. То е отправено към зам.-министъра Стамен Янев, но консултантите не назовават веднага клиентите си.

Cпopeд ĸмeтa "Teĸлac" имa дългocpoчни дoгoвopи c вcичĸи peнoмиpaни мapĸи aвтoмoбили, a тexният бизнec във Bpaцa щe дaдe път зa paзвитиe нa мнoгo мaлĸи фиpми в гpaдa.

Враца вече избраха германската компания "MД Eлeĸтpoниĸ" и турската "Теклас", които произвеждат различни компоненти за автомобили.

„В средата на 2021 г. във Враца няма да има неасфалтирани пътни артерии. Това ще бъде първият град в България с изцяло електрически градски транспорт“, каза още Калин Каменов. 

Според него изоставането на Северна България спрямо Южна България може да бъде преодоляна основно чрез подобряване на инфраструктурата и добри регионални политики за насърчаване на инвестициите.

„Пътните артерии в региона не са в много добро състояние, но с изграждането на пътя от София до Видин се очаква съживяване на икономиката в някои сектори, свързани с транспорта, логистиката и комуникацията“, каза Каменов и отбеляза, че подкрепата от страна на Министерството на икономиката и правителството за местната инфраструктура е много важна. 

По думите на госта успоредно със строежа на пътната отсечка между София и Ботевград трябва да се водят и преговори с нови инвеститори за региона.

Според Каменов докато общо тенденцията в държавата е да се закриват работни места и да се свиват разходи, то във Враца дори се откриват нови. Кметът отбеляза, че безработицата във Враца е 5%, което е с 1,5% по-малко отколкото за цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай