Возим повече турски стоки

Анкара ще дава по-голям брой разрешителни от/за трети страни на нашите камиони

Возим повече турски стоки | StandartNews.com

Анкара. Поетапно въвеждане на пълна либерализация на автопревозите на товари между България и Турция. За това се договориха към полунощ в понеделник срещу вторник след 7-часови преговори в Анкара транспортните министри на двете държави Данаил Папазов и Лютфи Елван.

 

Двете страни отново признават вече разменените и обявени за невалидни на 30 януари еднократни разрешителни. Началото на либерализацията пък ще се постави с подобряване на режима за превоз с двустранни и транзитни разрешителни, обясни Папазов. Няма да бъдат освободени само режимите за превоз с многократни СЕМТ разрешителни и с тези от/за трета страна, каза Папазов.

 

Той допълни, че броят на последните ще бъде значително увеличен след влизането в сила на нова Спогодба за международни автомобилни превози между двете страни, която ще замени сегашната от 1977 г. Експерти от автомобилните администрации на България и Турция ще започнат да подготвят новия документ през март, а до края на април той трябва да влезе в сила, заяви министър Папазов. С увеличаването на разрешителните от/за трета страна на практика Турция ще открехне малко пазара си за нашите автопревозвачи.

 

От 1 март ще заработят горещи телефони за подаване на сигнали за проблеми по границата. До влизането в сила на новата спогодба двете автомобилни администрации ще оказват пълно съдействие на превозвачите, се договорили още Папазов и Елван. По-добре е да си партнираме, вместо да се конкурираме, коментира Папазов.

 

На границата вече е спокойно и това е първият видим резултат от преговорите, заяви Красимир Лалов, зам.-председател на НСБП. Надяваме се да видим и други резултати, като увеличаване на броя на разрешителните, допълни Лалов.
Ние сме дълбоко притеснени, тъй като засега се говори само за частична либерализация, която не удовлетворява българския интерес. Това заяви Илиян Филипов, член на УС на Съюза на международните превозвачи (СМП). Превозите трябва да са на реципрочна основа, а не както сега - 200 хил. турски транзита срещу 6 хил. наши, допълни той. Целият бранш е против тази практика да продължава, заяви Филипов и се закани, че ако и след новата спогодба неравнопоставеността в превозите продължи, ще има нови блокади на границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай