Война в Сирия вдига петрола до 125 долара

Задълбочаване на конфликта ще даде нови възможности за спекулантите

Война в Сирия вдига петрола до 125 долара | StandartNews.com

София. Напрежението около Сирия разбуни духовете през последните седмици. Естествено задълбочаване на проблемите там няма как да не повлияе и на световните пазари. Раздвижването при цените на петрола вече започна и, докато преди близо месец барелът от сорта Брент се продаваше за около 107 долара, сега вече е над 115 долара.

"Петролът е първият актив, за който всеки се сеща, щом се появи напрежение някъде по света. Неписано правило е, че дори и без сериозни основания цената му в такива ситуации ще се вдигне", казва Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол Капитал Мениджмънт". За потенциал от поскъпване на черното злато говори и ръководителят "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. Според него обаче поскъпването ще бъде временно. "Еднократната военна намеса, за която се говори, ще има много краткосрочен ефект върху пазарите. Вероятно петролът ще поскъпне с още няколко долара, а еврото ще поевтинее слабо", казва Цачев.

Повишаването на цената на петрола трудно ще надхвърли 120 долара за барел, допълва анализаторът. Според Йордан Калоянчев обаче нещата биха се развили малко по-различно и барелът може да достигне и 125 долара. "Дори и без сериозни основания при поява на напрежение някъде по света петролът ще поскъпне. Това се знае не само от професионалните играчи на борсите, но и от всеки човек, който с тревога следи цената на бензина, с който зарежда личния си автомобил", казва Калоянчев. В същото време той определя като почти невероятен сценария за скок на цената на петрола до историческия рекорд от 150 долара от 2008 г. За да има по-сериозно поскъпване на черното злато над 120 долара, конфликтът в Сирия няма да е достатъчен, казва и Цветослав Цачев. За да се видят подобни котировки, трябва да има сериозно нарушаване на доставките от страна на Иран и Ирак, добавя той.

Паралелно с това анализаторът на "ЕЛАНА" смята, че дори и краткосрочен, конфликтът в Сирия би предизвикал понижаване на цените на акциите на капиталовите пазари. "Страхът от разрастване на конфликта ще свали цените на акциите по света, но не повече от няколко процента. Това ще са краткосрочни ефекти и пазарите бързо ще ги заличат. Очакванията на инвеститорите са за много ограничена военна намеса, която на практика няма да промени съществено баланса на силите в гражданската война", казва Цачев. На подобно мнение е и Йордан Калоянчев. "Като цяло капиталовите пазари се представят много силно от началото на годината и е трудно тази тенденция да бъде обърната за няколко седмици", смята той. Относно наблюдавания вече спад на капиталовите пазари в Турция и Русия и двамата специалисти са на мнение, че това не се дължи толкова на нажежаването около Сирия, колкото на натиска на инвеститорите върху развиващите се пазари в последните месеци и оттеглянето на международни капитали от тях. Според Калоянчев обаче повишаване на напрежението може да накара повече инвеститори да потърсят сигурно убежище за пари си, но не малко биха приели това и за възможност за спекулация и участие в "надуването на балони". "Все пак всяко голямо събитие, което има потенциала да повлияе сериозно на капиталовите пазари, било то позитивно или негативно, на практика е възможност за печалба на спекулантите с предпочитание към търговия с висок риск", казва специалистът на "Карол Капитал Мениджмънт".

Златото може да стане капан за инвеститори

Десетилетия наред златото беше сред най-атрактивните инструменти за инвеститорите. От настъпването на кризата през 2008 г. насам обаче цената му се движеше доста динамично. Сега на хоризонта излиза нов момент, в който благородният метал може отново да поскъпне. Или пък да отбележи нов спад. Анализаторите по света са на различно мнение, както и тези у нас. Според Йордан Калоянчев от "Карол Капитал Мениджмънт" златото вече не е това, което беше повече от 10 години - сигурно убежище за парите на инвеститорите. "Тези, които виждат поевтиняването от 1900 до 1400 долара за тройунция като добра възможност да преместят парите си в "сигурното" злато, най-вероятно ще останат разочаровани", прогнозира той. И допълва, че поскъпването от 1180 до 1430 долара в последните месеци изглежда като нужната корекция за да може спадът на цената му да продължи с нова сила. "Идеята, че войната в Сирия ще засили стойността на златото, може да се окаже добър капан за много инвеститори", казва Калоянчев. Според Цветослав Цачев от "ЕЛАНА Трейдинг" златото, за разлика от капиталовите пазари, засега не реагира на събитията в Сирия. Той все пак допуска възможността цената му да се повиши при задълбочаване на сирийската криза. Според Калоянчев обаче следващите години може да се видят и стойности от много под психологическото ниво от 1000 долара за тройунция.

Щатската валута ще бъде най-атрактивна

Освен петрола, другият печеливш актив в случай на задълбочаване на проблемите в Сирия ще бъде американският долар и много инвеститори биха обърнали средствата си именно в тази валута. Това коментира за "Стандарт" Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол Капитал Мениджмънт". В също време активите на развиващите се пазари ще продължат да са под натиск. Това че при някои от тях вече има дори двуцифрена негативна доходност за последните месеци не означава, че изостряне на конфликта в Сирия не може да подхрани и по-сериозен спад, допълва той. "Очаквам да продължи отливът на капитали от развиващите се пазари и съответно техните валути да продължат да губят от стойността си за сметка на по-скъп американски долар", казва Калоянчев. На същото мнение е и анализаторът от "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. "При военни действия и несигурност най-печеливша инвестиция се оказва доларът", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай