Вотът в САЩ прати биткойна в небесата

Вече мина границата от 15 000 долара

Вотът в САЩ прати биткойна в небесата | StandartNews.com

Биткойн продължава да поскъпва рязко за втори пореден ден след президентските избори в САЩ, преодолявайки нивото от 15 000 щатски долара за пръв път от януари 2018 година.

През днешната търговия най-известната криптовалута се повишава с близо 9%, поскъпвайки към 15 290 долара, което е нейното най-високо ниво от януари 2018 година.

Само няколко седмици по-рано - през декември 2017 година - биткойн успя да поскъпне до рекордно ниво от около 20 000 долара, преди обаче да отбележи сериозен ценови срив.

В рамите на последните два дни на търговия след проведените във вторник президентски избори в САЩ биткойн поскъпна с над 11 на сто.

Силното възходящо движение на биткойн и на криптопазара като цяло  се дължи и на солидния инвеститорски риск-апетит на пазарите на акции от началото на седмицата насам.

Важна подкрепа за поскъпването оказва и факта, че все повече централни банки по света започват да обмислят въвеждането на цифрови валути като разплащателно средство, подсилвайки идеята за широко приспособяване на блокчейн технологията.

Така например ЕЦБ обмисля въвеждането на "дигитално евро". Трябва обаче да се има предвид, че повечето официални парични власти са извънредно критични към недържавни цифрови валути като биткойн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай