Вноските за пенсия са по-изгодни от депозит

Вноските за пенсия са по-изгодни от депозит | StandartNews.com

595 хил. души се осигуряват в доброволните фондове

Спестяването за старини в частните доброволни пенсионни фондове е по-изгодно от трупането на пари в банка. Доходността, която постигат някои пенсионни фондове, е по-висока от лихвите по банковите депозити, показват изчисления на "Стандарт" на база данните на БНБ и Комисията за финансов надзор. За едногодишен период от средата на ноември 2014 г. до същия ден на 2015 г. доброволните пенсионни фондове са постигнали доходност между 0,8 и 5%, докато лихвите по новите банкови депозити продължават да падат и някои от тях вече са под 1%. Допълнителен стимул за спестяването в пенсионни фондове са данъчните облекчения. До 10% от годишния доход може да се внесат в доброволен фонд като върху сумата не се дължат данъци. Докато лихвите по банковите влогове се облагат с данък от 8%.

Спестяването в пенсионен фонд много прилича на дългосрочен банков влог. Натрупаните средства по индивидуалната осигурителна партида от лични вноски могат да бъдат изтеглени по всяко време, включително и преди придобиване право на пенсия. В този случай обаче ще се изгуби ползваното данъчно облекчение, тъй като сумите, за които не е платен данък, ще бъдат обложени.

Спадът на Българската фондова борса с близо 15% от началото на годината до средата на ноември се отразява негативно и на дохода на спестяванията в пенсионните фондове. Докато към края на юни 2015 г. годишната доходност на доброволните пенсионни фондове е средно 6%, към средата на ноември тя пада на 1-5%. Като от началото на годината до средата на ноември два от фондовете дори имат отрицателна доходност. Спестяванията във фондовете обаче са дългосрочна инвестиция и затова е добре доходността им да се гледа за по-дълъг период от време. Популярността на доброволните фондове се доказва от факта, че близо 595 хил. души се осигуряват в тях за старини. Средният размер на месечните вноски, които те правят във фондовете, е 98 лв.

Доходност на доброволните пенсионни фондове
(17.11.2014 - 17.11.2015)

ПОК "Доверие" АД 2,78%
ПОК "Съгласие" АД 2,65%
ПОК "ДСК-Родина" АД 2,09%
ПОК "Алианц България" АД 0,8%
"Ен Ен ПОД" ЕАД 2,42%
ПОАД "ЦКБ-Сила" АД 2,27%
"ПОД-Бъдеще" АД 3,2%
ПОД "Топлина" АД 5%

По данни на КФН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай