Внимание! Ето какъв капан готвят банките

Във връзка с актуални лични данни

Внимание! Ето какъв капан готвят банките | StandartNews.com

Семейство от Пловдив се оказа изненадващо с блокирани банкови сметки и на практика, остана без пари, тъй като нямало и кеш. Неприятната ситуация станала ясна привечер в петък.  След обаждане до банката се оказало, че проблем с парите, сметката и дебитната карта няма. А обслужващата банка е наложила „наказателната мярка“, защото клиентите ѝ не са актуализирали банална контактна информация - имена, адрес, номер на личната карта, телефонен номер и т.н.

От колцентъра на институцията обяснили на разгневените пловдивчани, че няколко пъти са им изпращали уведомления, че трябва да се явяват на гише в банката за целта, но това не се е случило и затова са прибегнали до блокиране на сметките. Нещо повече - като задължено лице по Закона за мерките срещу изпирането на пари, банките трябва да блокират средствата на клиент, ако той не актуализира контактните си данни в срок до 3 месеца след уведомлението от тяхна страна.  

Задължението банките да поддържат актуална информация за клиентите си произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари и им бе вменено още през 2018 година във връзка с изискванията на IV Директива за предотвратяване на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.  Но тъй като имат много клиенти, институциите правят тази актуализация „на порции“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай