ВМЗ набира работници заради нова поръчка

ВМЗ набира работници заради нова поръчка | StandartNews.com

Сопот. Година след януарската криза във ВМЗ Сопот, предприятието е на път да се изправи на крака. След стачките за неизплатени заплати и въпреки дълга от около 100 милиона лева, ръководството прогнозира печалба в края на 2014-а, съобщи бТВ. В момента предприятието има голяма поръчка, а от следващата седмица започва наемането на работници.

Причината за оповестеното ново наемане на хора – заводът има поръчки за Северна Америка.

Вазовските заводи имат капацитет да въоръжат една национална армия от годините на Варшавския договор. И в момента в тях се произвеждат десетки разновидности на боеприпаси.

Предприятието купува само металите. От тях произвежда хиляди детайли.

В завода половината работници са жени.

„Иначе, когато протестирахме, министърът дойде, помолихме го, благодарни сме, редовно си получаваме заплатите", коментира Гергана Найденова, служител на завода.

В огромните студени халета хората работят с ватенки. Шест на сто от работниците са трудоустроени, което им гарантира работните места.

„Разработваме тригодишен план за стабилизация. Включва нови машини за производство, да обновим нашето оборудване, трябва да намерим специалисти, които да обслужват оборудването", допълва Стоенчев.

За военното производство почти не се обучават кадри. Училищата в Сопот произвеждат предимно готвачи и администратори, а завършилите механична обработка на металите не кандидатстват за работа във ВМЗ.

Въпросната поръчка, заради която в предприятието ще се набират работници, ще даде заетост за година и половина още. Най-големите конкуренти на ВМЗ са Румъния, Сърбия и Русия, както и частни български фирми. За последната година в завода са съкратени 1000 души, работят 2100 души, а средната заплата е 535 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай