Вижте кои процесори Интел могат да бъдат хакнати

Уязвимостта на CacheOut може да позволи достъп до данни, съхранявани в кеша на процесора

Вижте кои процесори Интел могат да бъдат хакнати | StandartNews.com

Милиони процесори на „Интел“ (Intel) са компрометирани от нова уязвимост, а за нейното съществуване съобщи изданието TechPowerUp.

Уязвимостта на CacheOut може да позволи достъп до данни, съхранявани в кеша на процесора. Ядрото е пряко застрашено от навлизане на трети страни, така че използването на уязвимост може да заобиколи всички хардуерни системи за сигурност. Използвайки CacheOut, злонамерена програма, вместо да чака оператор на данни, който да ги изтегли, може да си ги измъкне от самия кеш L1.

„Интел“ вече отговори на заплахата, като публикува списък на процесори, уязвими за атака. Те включват първото и второто поколение Intel Xeon Scalable процесори на базата на архитектурата Skylake и Cascade Lake, шестото поколение чипове Intel Core и Intel Xeon, базирани на архитектурата Skylake, седмото и осмото поколение процесори Intel Core на базата на архитектурата Kaby и Coffe Lake и други модели. TechPowerUp поясни, че при процесорите на AMD не е открита подобна уязвимост.

За да разреши проблема, „Интел“ пусна актуализация на микрокода и публикува препоръки за доставчиците на операционни системи. Изданието твърди, че в близко бъдеще производителите на операционни системи трябва да пуснат актуализации за сигурност.

През май 2019 г. в процесорите на Intel беше открита уязвимост на ZombieLoad. Нападателите използваха четири грешки в микрокода на чипа Intel, за да откраднат данни. В основата си уязвимостта напомняше на Meltdown и Spectre, открити през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай