Виртуалното лице на банките

Интернет пести време и пари и на клиентите, и на трезорите

Виртуалното лице на банките | StandartNews.com

Преди едно десетилетие словосъчетанието "банков клон" будеше асоциации за спретнати служители в официални облекла, тежки масивни писалища и метални каси, пълни с пари. Днес, в края на 2013 година, клишето за тежката бюрократична финансова машина остава на заден план за сметка на една нова виртуална визия. Интернет банкиране, мобилно разплащане, безконтактни дебитни карти, виртуални банкови клонове. Това е само една малка част от съвременното лице на банковите услуги.

54% от потребителите на финансови услуги у нас разчитат на интернет банкиране. 43% от тях банкират онлайн и чрез мобилните си телефони. Данните са от проучване на GfK Bulgaria, проведено сред 600 българи. Ако към тях прибавим и факта, че 61% от българите над 15-годишна възраст имат поне по една банкова сметка, излиза, че интернет банкирането се е превърнало в неделима част от ежедневието ни. Монетата обаче има и друга страна. Ако се обърнем към данните на Националния статистически институт, то картината придобива съвсем други пропорции. 7% от потребителите на интернет у нас използват мрежата, за да банкират онлайн. За сравнение, през 2010 година делът на използващите финансови услуги онлайн е бил 5,7%, а през 2004 година - едва 2,5%. Данните подчертават, че иновациите, предлагани от банките, проникват у нас с устойчив темп на растеж, а потенциалът им за развитие е действително гигантски при едва 7% потребители, които банкират онлайн. "Отчитаме ръст от 47% на годишна база на активните клиенти с една онлайн транзакция на месец, особено в индивидуалния сегмент. При потребителите, които използват интернет банкирането за информация, също се регистрира ръст - 13% на годишна база", посочва Стоилка Арсова, началник-отдел "Алтернативни канали" в Пощенска банка. Според редица експерти иновациите във финансовия сектор се използват предимно от по-заможните и образовани клиенти. Това означава, че банките трябва да насочат усилията си към масовия потребител. Времето, изглежда, е настъпило, тъй като цената на интернет връзката, смартфоните и другите мобилни устройства върви твърдо надолу. А това е в полза на всички иновативни услуги, предлагани от банките, тъй като те стават все по-достъпни за обикновените потребители.

"Нов потребител на интернет банкирането - един необслужван дълг по-малко", казват банкерите. Връзката не е случайна. Днес практически всяко желание на клиента може да се осъществи от разстояние чрез интернет. Това дава възможност на потребителите сами да контролират финансовите си навици и да са винаги в течение за състоянието на личните си активи. А какво точно предлага банковият сектор на съвременните българи? Като цяло всички банки разполагат с някаква форма за онлайн банкиране, като възможните операции условно можем да разделим на пасивни и активни. Пасивните функции обикновено се свеждат до проверяване на наличност по сметка или следене на вноските и лихвите по кредита. Повечето банки обаче са реализирали инвестиции в тази сфера и техните платформи позволяват активни услуги, като откриване на нови сметки, превод на суми от една в друга сметка, плащане на комунални разходи чрез интернет. Добър пример за това е виртуалният банков клон на Първа инвестиционна банка и интернет банкирането на Банка ДСК - ДСК Директ.

Политиката на банките у нас е насочена към стимулиране на потребителите да използват онлайн услугите. Поради това повечето дейности, които можете да осъществите чрез интернет, не се облагат с такси от трезорите. Логиката е проста - така не само клиентът пести пари и време, но и самата банка. "През последните 5 години българите са успели да повишат значително финансовата си култура и сами могат и искат да управляват средствата си. Успоредно с това прозрачността в отношенията банка-клиент са водещи при избора на банка. Ето защо все повече клиенти избират да използват интернет банкиране или телефонно банкиране, тъй като им позволяват да упражняват самостоятелен контрол върху средствата. Така постигаме лоялни клиенти, оптимизираме оперативните разходи, услугите на банката се автоматизират, намаляваме натоварването и чакането на опашка пред гишетата и освобождаваме повече време на експертите за обслужване и консултации в офисите", обяснява Стоилка Арсова, началник "Алтернативни канали" в Пощенска банка.

Поръчка за карта по телефона

Темата "Виртуален клон" стана особено актуална през последната година. Наскоро Българо-американска кредитна банка обяви официално своята версия на виртуален банков клон - BACB Plus. Това е първата банка в сраната, чийто виртуален клон позволява на потребителите пълноценно да използват всички финансови услуги, без да се налага да стъпват в реален физически клон на трезора. Например клиентите могат да кандидатстват за банкова карта изцяло от разстояние - чрез телефонен разговор или чрез интернет. Картата ще бъде доставена по куриер, а ПИН кодът се получава с SMS на мобилния телефон. Кандидатстването за потребителски кредит (засега в размер до 2 хил. лева) също може да стане, без да стъпвате в банков клон. Банката осигурява няколко канала за комуникация на клиентите - чрез телефон, имейл, skype, чат, Фейсбук страница, дискусионен форум, опция за обратно обаждане и др. Издаването на карта от виртуалния клон върви без такса за теглене на всички банкомати в страната. Условие за сключване на договор с БАКБ от разстояние е притежанието на квалифициран електронен подпис, като това е само една от гаранциите, свързани със сигурността за потребителите. "Проблем за БАКБ до момента беше сравнително малкият брой офиси в страната, но с развитието на BACB Plus той отпада", коментира при официалното представяне на услугата изпълнителният директор на банката Васил Симов. Думите му ясно показват, че не броят на банковите клонове, а нивото на внедрените иновации ще определят поведението на потребителите в силно конкурентния банков сектор.

Плащаме със смартфон

Мобилните разплащания набират все по-голяма популярност у нас. Редица банки разполагат със свое приложение, което може да се инсталира на смартфона и чрез него да се разплащате онлайн и да управлявате парите си. Сред банките, които предлагат тази опция, са СИБАНК и УниКредит Булбанк. Така реално мобилният телефон се превръща в реален еквивалент на личния ви портфейл. Мястото на мобилните разплащания в родната реалност тепърва ще става все по-важно. През тази година своето приложение за мобилно разплащане представиха дори от "БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ". Това е компанията, която развива и поддържа основната информационно-технологична инфраструктура на платежната индустрия в България (работи с 25 банки у нас). Приложението се казва mobb и дава възможност за разплащания онлайн, преводи на пари от една в друга сметка и др. Най-интересната възможност, която mobb дава на потребителите, е сами да "отключват" и "заключват" дебитните си карти само с едно движение на мобилния си телефон. Това е особено полезно, тъй като за блокиране и отблокиране на дебитната карта по старомодния начин трябва да се отиде до физически банков клон и да се заплати съответната такса за тази услуга. Фактът, че гигант като БОРИКА излиза на пазара на мобилните разплащания у нас, е още един атестат в полза на твърдението, че бъдещето на финансовите услуги определено ще бъде във виртуални оттенъци.

Без автографи в магазина

Безконтактните дебитни и кредитни карти също са нещо, което привлича вниманието на родните потребители. Най-общо казано, това са банкови карти, които позволяват да плащате на ПОС (Point Of Sale - от англ. ез. - точка на продажба) терминал при търговеца посредством доближаване на картата до устройството. Обикновено банките фиксират даден таван на сумите (25-50 лева), който може да разплащате без въвеждането на ПИН код. Това се прави за защита на клиентите. Безконтактното разплащане носи някои ползи, тъй като картата не напуска ръцете на потребителя и така му спестява между 15% и 20% от времето при пазаруване в магазините. В бензиностанциите и ресторантите времето на плащане може да се намали до 40%, сочат изследвания по темата.
"Новите технологии, социалните мрежи, големите онлайн играчи като eBay, Amazon, Facebook и др., са сред големите предизвикателства пред банковия сектор. Онлайн светът ще става все по-съществен фактор в банкирането", изтъкна наскоро изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в лекция пред студентите от СУ "Св. Климент Охридски". А какво по-подходящо изказване за финал на тази статия.

По-тънки сметки с кредитна карта на ОББ

Разплащането с кредитни карти от Обединена българска банка може да ви донесе допълнителни приходи около коледните празници. "U WIN" е програма, насочена към лоялните потребители, които разполагат с кредитна карта от ОББ. Благодарение на програмата при всяко разплащане на ПОС терминал на ОББ при търговец се натрупва бонус, който се съхранява в чипа на кредитната карта. Сумата, която се натрупва, може да бъде използвана за намаление на следващата сметка, която решите да платите с картата. Потребителите сами могат да решават кога и къде да използват натрупания бонус, за да намалят сметката си. Лоялната програма важи в търговски обекти, които си партнират с банката, сред които са големите търговски вериги в страната. Партньорската програма е от отворен тип, което значи, че активните "U WIN" търговски обекти могат да се увеличават постоянно. Това, гарнирано с факта, че лоялната програма на банката е безсрочна, дава възможност на потребителите да трупат бонуси по картата си в дългосрочен план. Бонусът, който се натрупва по картата след разплащане на ПОС терминал, е различен за всеки търговец. В "U WIN" програмата могат да участват всички картодържатели на ОББ с кредитни карти Visa Classic, MasterCard Standard, Visa Gold, MasterCard Gold, UBB Globul MasterCard и Visa Electron.

Ако сте планирали пътувания с личния автомобил по празниците и притежавате кредитна карта от ОББ, може да се възползвате от допълнителен бонус. Банката ще възстанови 3% от стойността на всяка покупка, платена с кредитна карта от ОББ в бензиностанциите на територията на цяла България в периода 1.11-31.12. 2013 година. За да натрупате пари по картата си, трябва да знаете, че максималната сума за една транзакция, която се бонусира, е 250 лева, а максималният размер на транзакциите, които могат да ви спечелят пари, е 2000 лева на една кредитна карта.

Ако решите да закупите онлайн подаръци или пък планирате пътуване за празниците с въздушен транспорт, то услугата UBB 3D Secure ще ви гарантира допълнителна сигурност към процеса на онлайн пазаруване. Така Интернет престоят ще е по-безопасен, а вашата самоличност на картодържател - защитена чрез посочена от вас парола при регистрация за услугата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай