Виолина Маринова: Едва ли ще се намери кой да плати за КТБ

Виолина Маринова: Едва ли ще се намери кой да плати за КТБ | StandartNews.com

София. Едва ли ще се намери кой да плати сумата, нужна за запълване на дупката в КТБ, каза в сутрешния блок на БНТ Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК и заместник-председател на Асоциацията на банките в България.

Според доклада на одиторите, представен от БНБ вчера, липсите са в размер на 4.2 млрд. лв. 

Маринова посочи, че случилото се от началото на лятото е дало да се разбере, че в КТБ очевидно има проблем, но самата тя не е допускала, че размерът на необслужваните заеми е толкова голям.

Според доклада на одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи основно на отпуснати 82 кредита с коефициент на покритие от едва 13%. Маринова смята, че тези кредити могат да се търсят по съдебен ред, но това ще е доста бавна процедура.

Банкерката бе категорична, че не може да си представи такава ситуация в друга банка. Освен това тя припомни, че от години е в ръководството на Асоциацията на банките в България и дори не е чувала за такива практики, при които се отпускат кредити при нищожно обезпечение.

За сравнение с управляваната от нея институция, съдейки по проверките на банковия надзор в Банка ДСК, той е строг и дава препоръки за искането на допълнителни обезпечения по кредити, за които е преценено, че обезпечението е напълно адекватно, посочи Виолина Маринова.

Банкерката подчерта, че в сравнение с банковата криза в средата на 90-те години сега ситуацията е напълно различна и освен това има ново законодателство, което включва и Фонда за гарантиране на влоговете, който тогава не е съществувал.

Тя допусна, че вероятно след случая с КТБ се налагат някои законови промени, но не се ангажира с предложение какви да бъдат те.

Ако се поиска от банките да увеличат вноските си във Фонда за гарантиране на влоговете, Маринова прогнозира, че може да се стигне по повишаване на лихвите по кредитите. Тя обаче отхвърли възможността това да се случи само заради несъстоятелност на КТБ. В момента във Фонда има събрани едва 2,104 млрд. лв., а само гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка са около 3,5 млрд. лв. Според Маринова най-реалистичният сценарий за допълване на липсващата сума е като фондът емитира дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай