Ветерани искат глас в енергетиката

Ветерани искат глас в енергетиката | StandartNews.com

Стара Загора. "Знаем много, какво и как да се направи в българската енергетика и сме готови да го споделим с управляващите отрасъла." Това заявиха от наскоро учредения Национален съюз на миньорите и енергетиците в България на нарочен брифинг.

Организацията обединява основно бивши специалисти от енергийния комплекс „Марица-изток", но е готова да приюти и действащи миньори и енергетици.

„Марица-изток" беше най-добре, и финансово, и кадрово, когато мините и ТЕЦ-овете бяха под една шапка", припомни бившият шеф на мините Живко Гърдев, член на управителния съвет на новия съюз. Според експертите в него и сега най-доброто решение за оздравяване на комплекса „Марица-изток" било обединяване на държавните мини и държавния ТЕЦ-2. Според ветераните грешка е било и закриването на енергийното министерство от тройната коалиция, която се отметнала от предизборното си обещание да го възстанови като самостоятелна структура.

В съответствие с разширяващия се граждански контрол от Националния съюз на миньорите и енергетиците настояха да участват и на национално, и на регионална ниво в обсъждането и вземането на най-важните решения в най-важния според тях отрасъл в българската икономика – енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай