Велев за тока: Бързо вземете мерки, страда не само бизнесът!

Правят търг в навечерието на почивния ден, за да изнесат енергията, алармира шефът на АИКБ

Велев за тока: Бързо вземете мерки, страда не само бизнесът! | StandartNews.com

Необходими са безпрецедентни мерки, за да се справим със ситуацията. Има стратегически проблеми, които няма да се решат сега или утре, но този случай е безпрецедентен и са необходими бързи и адекватни мерки. Това заяви председателят на индустриалния капитал Васил Велев в ефира на bTV по повод високите цени на електричеството.

"Налице е безпрецедентна ситуация, това никога не се е случвало - цените на електроенергията са от порядъка на 250-300 лева за мегаватчас, трайно установени, при това не само в България, а в цяла Европа", уточни той и допълни:

Останалите страни търсят решения за компенсиране на потребителите заради тези високи цени и във вече няколко държави се намериха такива решения. Не става дума само за бизнеса, а и за всички, които са на свободния пазар у нас, включително и за бита. На свободния пазар са и болниците, детските градини, училищата, социалните заведения. Ние сме предложили механизъм как това да стане - разходите за едни са приходи и печалби за други", посочи Велев.

"Изчислили сме, че АЕЦ "Козлодуй" ще реализира свръхпечалби на планираните - над милиард и 300 милиона, които му падат от небето. Не защото са станали такива стахановци и защото са открили световна новост, те просто правят това, което са правили 40 години, нищо различно", каза още той.Тези пари ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката и пример за това е търгът, който бе обявен днес в навечерието на почивния ден, така че да не могат да се подготвят достатъчно участници и така да се изнесе енергия в чужбина и цената в България да продължи да расте. Затова и апелираме този търг да бъде отменен. Продължаваме да настояваме и за оставки в енергетиката, защото днешният търг е още едно доказателство за тази необходимост.", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай