Велев: Всички ще плащат, за да им е по-евтино на софиянци

Протестите на работодатели и синдикати в края на месеца все още са на дневен ред

Велев: Всички ще плащат, за да им е по-евтино на софиянци | StandartNews.com

Протестите на работодатели и синдикати в края на месеца все още са на дневен ред. Преговорите с управляващите не дават нужния резултат.

"Правим всичко възможно, за да избегнем необходимостта от протести. Засега на срещата на работодателските организации в Министерския съвет с премиера и заместниците му постигнахме частично съгласие по обсъжданите 3 въпроса. Няма решение за програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия до 30 юни следващата година. За нас това е най-важният въпрос при анонсираната актуализация на бюджета", коментира председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че актуализацията се прави, за да се финансира пакет от антикризисни мерки. А първият фактор за инфлацията е свръхвисоките цени на електроенергията. 

"Те бяха компенсирани до 2,5 пъти спрямо миналогодишните. Ако от 1 юли няма компенсиране, цената ще бъде 4 пъти по-висока спрямо 2021 г.", заяви Велев.

Той припомни, че има внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. С него трябва да се регулира облагането на свръхпечалбата.

"В него се предвижда неочакваната печалба да бъде обложена допълнително, но няма параметри и правила. Ще става по усмотрение на министъра на енергетиката. Може да се окаже, че такива свръхпечалби няма, въпреки че те са 20-кратно по-големи. Но заради бъдещи инвестиции, може да се окаже, че няма нищо за довнасяне", прогнозира Велев.

От думите му стана ясно, че още се търси решение за компенсации за тока на битовите потребители и предприятията. 

"С премиера говорихме, че програмата за компенсиране на предприятията трябва да бъде не по-лоша от тази, която сме имали до момента. Електроенергията я произвеждаме ние, както и суровината. Това формира в порядъци по-високи печалби на електроенергийните дружества", подчерта председателят на АИКБ.

Очакванията му за Тристранния съвет са за изчистване на дефектите в предлаганите мерки.

"Те не са фокусирани. Не се подкрепят само нуждаещите се, а се пилеят пари на калпак. С това се увеличава инфлацията, защото се вкарват пари от дефицит. Инвестициите - вече 4 месеца вместо 1/3, са реализирани 1/10. Ще се забави ръстът на БВП, а инфлацията ще продължи да расте", каза Велев.

Той посочи, че в годишен план ще се изразходват на 5 млрд. лв. за субсидиране на цените на електроенергията и на парното. "Топлофикация София" ще продава електроенергията на цена 1200 лв. за мегаватчас, а НЕК обратно на ЕРП-тата - за 82 лв.

"Всички ще плащат, за да им е по-евтино на софиянци. Можеше да се направи цените да са истински и да се подпомогнат 1/3 от потребителите, тези,  които не могат да си плащат сметките. Аналогично е и при тока - при прогнозна цена 431 лв. за мегаватчас, ЕРП-тата ще получават от НЕК електроенергия за бита от цена 82 лв., включително за тези, които с тази електроенергия си отопляват басейните. Така със субсидиране на всички се пилеят пари", заяви Велев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай