Вдигат курорт за 20 000 души в Рила

Обединение от 7 френски компании иска да налее 550 млн. евро в проекта

Вдигат курорт за 20 000 души в Рила | StandartNews.com

Благоевград. Нов курортен комплекс с капацитет от 20 хил. легла може да се появи в Рила до 6 години, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Става въпрос за идеен проект на 6 френски компании и асоциации, които са представили пред правителството инвестиционното си намерение. Сред тях са Европейската планинска асоциация, Френският планински клъстър и още четири компании, сред които Dalkia и Schneider. Френско-българската търговска камара от своя страна подкрепя проекта.

 Те искат да изградят комплекс, който да не се използва само по време на ски сезона, а целогодишно, обясни Бобева. По-конкретно идеята е, когато няма възможност да се практикуват снежни спортове, да идват туристи, желаещи да се занимават с планинско колоездене или нещо друго.

Самият ски център ще бъде малка част от комплекса, който ще заема 8000 хектара в общините Самоков и Сапарева баня. За проучвателните дейности вече има решение на техните общинските съвети, каза вицепремиерът. И допълни, че Министерският съвет е взел решение да бъде сформирана работна група на много високо ниво, която да разгледа намерението на французите и да прецени дали то е реализуемо и дали отговаря на екологичните закони в България и ЕС. Начело на групата е зам.-министърът на икономиката с ресор "Туризъм" Бранимир Ботев, а освен него в нея влизат и зам.-министри от всички заинтересовани институции. Задачата им е да се запознаят с инвестиционното намерение и да установят с какво може да помогне държавата за реализацията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай