Важно от Брюксел: Ограничават промоциите в супермаркетите

Забраняват да се хвърля храна

Важно от Брюксел: Ограничават промоциите в супермаркетите | StandartNews.com

Страните членки на ЕС ще трябва да намалят количествата на изхвърляната храна през това десетилетие, предвиждат проектопланове на ЕС, които целят справяне с 10-те процента храни в Европа, които се озовават на боклука, пише Ройтерс, цитирана от "лупа.бг".

131 кг храна на европейски жител се изхвърля всяка година, съобщава ЕС. Това струва на потребителите пари, води до прекомерни въглеродни емисии и пилее енергията, горивото и водата, използвани в производството на храните.

Проект за европейска директива, който трябва да бъде предложен от Европейската комисия на 5 юли и видян от Ройтерс, ще постави обвързваща цел всяка страна членка на ЕС да намали общото количество изхвърляна храна в магазините, ресторантите и домакинствата си с 30% на човек от населението до края на 2030 г. спрямо нивата през 2020 г.

Страните ще трябва да намалят изхвърляните храни и при процеса на обработка и производство с 10% до 2030 г. спрямо нивата през 2020 г., става ясно от проекта, който може да се промени преди да бъде публикуван.

Комисията е отказала коментар.

Страните членки на ЕС ще трябва да договорят окончателната директива с Европейския парламент. Те също така ще трябва да изработят мерки за стимулиране на компании и потребители да постигнат целите.

Това може да включва правила за ограничаване на промоциите в магазините, които насърчават прекомерното купуване на храна, която в крайна сметка се изхвърля, стимули за фермери и магазини да даряват излишна продукция на обществени кухни и придобивки за предлагане на „грозни“ или дефектни плодове и зеленчуци на пазара.

Домакинствата са отговорни за малко над половината от изхвърляните храни в Европа.

Отделно Брюксел работи за по-ясна система за етикетиране на сроковете за „най-добро преди“ и „използвай до“, за да се предотврати възможността потребителите да изхвърлят храна, която все още е годна за ядене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай