Във Видинско отписват 16 000 дка с посеви

Във Видинско отписват 16 000 дка с посеви | StandartNews.com

Видин. 15 813 дка, заети с царевица и слънчоглед, са напълно унищожени от последните дъждове, каза за „Стандарт" Личко Луков, директор на областната земеделска дирекция във Видин. На 100 процента са унищожени и 394 дка с пшеница в района на Брегово, а 412 дка още не са огледани за оценка. Производителите са заявили за оглед общо 69 040 дка за една седмица, допълни директорът. Те са засегнати от водното бедствие от 20 до 100 процента. Предстои проверка на всеки дка, за да може земеделците да бъдат обезщетени.

Дъждовете от последните дни все още пречат на комбайните да влязат в готовите за жътва площи с ечемик. На две места са направени опити за влизане на машините, но те не са били успешни. Надявам се след два дни или през следващата седмица, ако пак не завалят дъждове, да започне прибирането на зърното. В областта с пшеница са засети общо 352 940 дка.

Производителите очакваха до 500 – 600 кг от дка, но дъждовете са предизвикали болести по растенията, които ще снижат добивите. По-голямата опасност е от влошаване на качеството на зърното, допълни Личко Луков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай