Уволняват 100 хил. заради скъпия ток

Уволняват 100 хил. заради скъпия ток | StandartNews.com

Високата добавка "Задължения към обществото" вече удари износа

Ако сегашната цена на тока се задържи, през 2016 г. ще бъдат съкратени около 100 000 работни места. Това заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев пред bloombergtv.bg. Колев обоснова прогнозата си с анализи на Ernst&Young. Ударът върху износа ще бъде много сериозен, тъй като това са борсови стоки, които потребяват много енергия, каза Колев. Не можете да повишавате цената над борсовата, просто излизате от пазара, обясни зам.-председателят на БСК.
Скокът на електроенергията за бизнеса от 1 август вече сви експорта на стоки от България. За това алармира в интервю за "Стандарт" ден по рано и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

С нищо не промениха ситуацията новите цени на тока от 1 ноември, откогато с решение на КЕВР тарифите на тока за бизнеса паднаха с 2,6-2,8%, коментира Камен Колев. Основанието за символичното намаление с 1,07 лв. на добавката "Задължения към обществото", беше продиктувано само от намалението на цената на природния газ, откъдето се спестяват 40 млн. лв. от комбинираното производство на топло и електроенергия, обясни Колев. Той подчерта, че добавката продължава да бъде най-скъпа за българския бизнес - 37 лв. на МВТч, и съставлява около 50% от цената на тока, която е 70-80 лв. Основните потърпевши от скъпия ток са енергоинтензивните производства, така че преходът към нисковъглеродна икономика влошава тяхната конкурентоспособност, коментира Колев.

Според него основните проблеми за бизнеса са забавянето 1.) на наредбата, която ще урежда компенсациите за големите енергийни консуматори и 2.) на споразумението между НЕК и американските централи за промяна на дългосрочните договори, която ще намали разходите на НЕК за изкупуване на тока от тях с около 100 млн. лв. годишно. А около 60% от добавката "Задължения към обществото" се формира от възобновяемите източници, 30% - от американските централи, и 10% от комбинираното производство, обясни Камен Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай