"Уестингхаус" представи проекта за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в ЕП

"Уестингхаус" представи проекта за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в ЕП | StandartNews.com

Брюксел. "Уестингхаус" представи проект за разширяване на АЕЦ "Козлодуй" на българските представители в Европейския парламент и на специалисти по европейска политика. На 10 декември Уестингхаус Електрик Къмпани организира събитие за български членове на Европейския парламент и български представители от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) във връзка с планираното разширение на АЕЦ „Козлодуй" в България, съобщиха от компанията.

Основна тема бяха предимствата и плановете за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" с технология AP1000®. Началото на събитието бе отбелязано с кратко приветствие от Ив Браше, президент на Уестингхаус за Европа, Средния изток и Африка (ЕСИА):

„Проектът за разширяване на АЕЦ „Козлодуй" представлява рядка възможност за България да инвестира в най-съвременните технологии и да възприеме най-високите и най-конкурентните стандарти за своята промишленост. Проектът подкрепя политиката на българското правителство за развитие на нова ядрена програма, която да осигури енергийна сигурност, независимост и финансова стабилност с използване на доказана технология. Уестингхаус гарантира прилагането на най-високите стандарти за безопасност, отговарящи на всички европейски изисквания. Ще осигурим най-ниска цена на електроенергията в сравнение с други алтернативи, а за периода на експлоатация от 60 години няма да отделим никакви въглеродни емисии."

Членовете на ЕИСК, присъстващи на събитието, представляваха широк спектър от българското гражданско общество, включително: Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на труда „Подкрепа" и Българската търговско-промишлена палата, уточниха от компанията.

В момента се изграждат осем реактора с технология AP1000®: по два на всяка от площадките "Vogtle" и "V.C. Summer" в САЩ и "Sanmen" и "Haiyang" в Китай. През последните няколко месеца бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката "Moorside" в Обединеното кралство, и на площадката на АЕЦ „Козлодуй" в България, припомниха от Уестингхаус Електрик Къмпани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай