Сряда,

У нас ДДС се събира по-добре от средното в ЕС

От: Редактори, сн. БГНЕС Архив -
У нас ДДС се събира по-добре от средното в ЕС
A
A
A

Данък добавена стойност (ДДС) в България се събира по-добре от средното ниво за целия Европейски съюз, все още не сме се справили максимално успешно с намаляване на значението на сивата икономика, заяви тази сутрин по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„ДДС събираме добре, но не така стоят нещата с неформално заетите, т.нар. „случай на заплата в плик“, където трябва да се вземат много мерки. Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение… Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите“, допълни Велев.

„Добре е данъчната система да не се пипа. Тя е добра, функционира добре. България извърши данъчната реформа добре. Управляващата коалиция спечели изборите с платформа, в която беше казано, че данъците няма да се пипат. Ако те тръгнат да се пипат, значи са излъгали избирателите… Един такъв разговор отклонява вниманието от важните въпроси като, например, недостига на човешки ресурси. Тук е въпросът за демографските тенденции. Всяка година губим 45 000 души на пазара на труда“, оплака се председателят на АИКБ.

Асоциацията ще оповести днес данните от годишното си изследване „Икономика на светло“ за размерите и обхвата на сенчестия бизнес.

„Индексът „икономика на светло“ се изчислява от 2010 година насам. Той е набор от 25 подиндекса, стойности или съотношения на различни величини, които характеризират различни проявления на сивата икономика. Като цяло имаме свиване на сивата икономика. Има области на задържане, дори и на свиване на светлата икономика, там се прави и по-задълбочен анализ, но като цяло стойностите растат“, обяви Васил Велев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички