Тютюджии плашат с бунт, ако се забави изкупуването

Тютюджии плашат с бунт, ако се забави изкупуването | StandartNews.com

Тютюнопроизводители от Пиринския край настояват фирмите да започнат навременно изкупуване на всички произведени количества тютюн. „Това тява да стартира най-късно до 15 октомври. Защото продукцията с течение на времето намалява своето качество. Накрая ще ни я вземат за жълти стотинки. А експерти ни увериха, че тютюнът тази година е много добър и може да искаме дори цена от 7,00 лева за килограм. Ако забавят изкупуването, тютюнджиите са готови за протести и блокиране на пътища", заяви кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов.

Управниците по места ще настояват изкупвачите да приберат цялата тютюнева реколта, макар повече от половината от тютюнджиите в Пиринския край да нямат сключени договори с дружествата за изкупуване на продукцията. „Лошото е, че така и не се прие новият Закон за тютюна, който щеше да защити тютюнопроизводителите. Затова ще направим всичко възможно ние да им гарантираме правата. Ще искаме от фирмите да започнат навреме изкупната кампания - в края на октомври. А не да чакат януари и февруари догодина. Защото земеделските стопани имат нужда от пари, за да посрещнат зимата", категоричен е кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

„Тютюнопроизводители трява да знаят, че единствената възможност за помощ са националните преходни плащания. Тази година бяха 107 милиона лева, но с всяка следваща тази сума ще намалява. Но нямаме друг вариант за подпомагане на сектора. Тютюнопроизводството и потреблението на цигари намалява, увеличава се само в Третия свят. Държавата не може да се намеси в пазарните отнашения между фирмите и производителите", каза в четвъртък министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя увери, че непрекъснато се дискутират проблемите в бранша с браншовите организации. В новия закон за тютюна се търси по-голяма яснота в сектора – регистри на тютюнопроизводителите, арбитраж на споровете между купувачи и продавачи, задължителни договори, срокове за изкупуване на продукцията. „Целта ни е да може да се планира и производството на тютюн в страната", допълни земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай