Турция повежда ключов сектор. Какво показват данните

Данни на Турския статистически институт

Турция повежда ключов сектор. Какво показват данните | StandartNews.com

Ръст от 3,8 процента на годишна основа през второто тримесечие на 2023 г. бележи турската икономика. Това показват данни на Турския статистически институт (ТюркСтат), цитирани от частната телевизия НТВ.

Турската икономика отчита растеж от 3,5 процента спрямо предходното тримесечие с отчитане на сезонните фактори, информира ТюркСтат. 

През първото тримесечие растежът на турската икономика бе ревизиран от 4 процента на годишна основа на 3,9 процента, напомня НТВ.

Най-бърз растеж през второто тримесечие на годината, отбелязват секторите на услугите - 6,4 на сто, строителството - 6,2 на сто, държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности - 5,1 на сто, финансовите и застрахователните дейности - 4,9 на сто. В същото време промишлеността се е свила с 2,6 процента, а професионалните, административните и спомагателните дейности - с 1,2 процента.

Разходите за потребление на домакинствата са се увеличили с 15,6 процента през разглеждания период в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват още данните на ТюркСтат.

Вносът на стоки и услуги е нараснал с 20,3 на сто през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година, а износът е намалял с 9 процента, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай