Турци изкупуват корнишони от наши села за Германия

Турци изкупуват корнишони от наши села за Германия | StandartNews.com

Българо - турска фирма ще изкупува краставици - корнишони за износ в Германия. Нейни представители обикалят населени места в Неврокопския край и вече са сключили договори с част от производителите. Дружеството предлага на стопаните холандско семе, сорт "Мадита F1", като то ще се заплаща чак при предаването на продукцията.

Изкупните цени са строго фиксирани и няма да се променят през целия сезон, категорични са от фирмата. Изкупуването на реколтата ще се извършва на пункт в гърменското село Дебрен, там корнишоните ще се сортират по качество. Първо качество са тези с дължина до 3,6 сантиметра, за тях ще се плаща по 1,40 лева за килограм. Второто качество е с дължина до 6,9 сантиметра и цена от 0,70 лева за килограм, а третото – с дължина между 9 и 12 сантиметра и цена 25 стотинки за килограм.

„Фирмата е готова да изкупи стотици тонове. Става въпрос за пресни корнишони, които веднага ще се изнасят за Германия, няма да се обработват и консервират. Търсят земеделци в общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. От интереса на стопаните зависи колко декара ще се засеят", заяви кметът на гоцеделчевското село Господинци Ахмед Ходжов. Той призна, че в последните години много от тютюнджиите зарязали тютюна и се захванали с отглеждане на краставички. Те се произвеждат по-лесно от „зеленото злато", а парите се прибират веднага.

Заради това земеделците са се пренасочили от тютюнопроизводство към зеленчукопроизводство. В селото условията за отглеждане на корнишони са отлични и след няколко години може да се превърне в основен поминък. Единственият проблем е да бъде осигурен пазар за продукцията, макар че местните хора сами се справят с пласирането на продукцията си. Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция. Цената им е в зависимост от количеството и качеството. 1 килограм върви между 80 стотинки и 1,10 лева. Почти не се продава на прекупвачи, защото те дават не повече от 50-60 стотинки за килограм на производителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай