Туроператори в битка за гергьовденски бусове

Родните превозвачи вече са заети, наемат турски фирми за екскурзиите

Туроператори в битка за гергьовденски бусове | StandartNews.com

София. Неочаквано големият брой туристи, изявили желание да почиват и ходят на екскурзии в чужбина, се оказа проблем за организиращите фирми. Заради наплива туроператори останаха без автобуси за планираните и предплатени вече от клиентите трипове, научи "Стандарт".

Разчитахме на устна договорка с компания, която ни е дългогодишен партньор. Две седмици преди тръгването обаче собственикът ни уведоми, че е поел по-дълъг и по-добре платен курс и няма кой да превози туристите ни до планираната дестинация. Това обясни собственик на туристическа агенция, пожелал да остане анонимен.

Най-често подобни проблеми има за по-кратките като дни и километри пътувания, защото те не са толкова изгодни за превозвачите, обясниха от бранша. Оказва се, че вместо на партньорски отношения трябва да разчитаме единствено на предварително подписани контракти за всяка екскурзия. Това обаче не винаги е възможно, защото не всички планирани пътувания се осъществяват, затова и от години работим с превозвачите на доверие, обясниха туроператори.

Интересът към турските курорти като Кушадасъ, Бодрум и Анталия за майските празници е огромен, споделиха и представители на турска посрещаща агенция. Още в средата на април българските ни партньори търсеха да наемат турски превозвачи за туристите си, защото стана ясно, че българските фирми няма да успеят да поемат всички желаещи пътници, обясниха комшиите. През последните 3-4 години не е имало толкова голям интерес към посрещане на Гергьовден в Турция, категорични са представители на агенции от Кушадасъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай