Туризмът крепи Турция. Как го правят комшиите

Броят на чуждестранните туристи е нараснал с 53% на годишна база през юли

Туризмът крепи Турция. Как го правят комшиите | StandartNews.com

Над дузина летовници се качват в кошницата на балон с горещ въздух за пътуване над приличащия на лунен пейзаж турски регион Кападокия.

„Пълни сме, изцяло сме резервирани, затова се и усмихвам“, казва собственикът Мехмет Халис Айдоган преди пътуването рано сутринта – едно от около 140-те, които изпълват небето всеки ден този месец.

След две години на прекъсвания заради коронавируса туризмът в Кападокия – а и останалата част на Турция – върви към рекордна година, подкрепен от срива на лирата, който направи страната по-евтина дестинация за почивка от много европейски конкуренти, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.

Броят на чуждестранните туристи е нараснал с 53% на годишна база през юли, сочат държавни данни, представени в понеделник.

Процъфтяващият летен туристически сезон е благословено облекчение не само за местните бизнеси, но и за президента Реджеп Тайип Еродган и неговите представители, които се конкурират да натрупат колкото си може чуждестранна валута, за да подкрепят икономиката.

Нарастващата сметка за внос на енергоизточници, причинена от ръста на световните цени в резултат на войната в Украйна, захранва нарастващ дисбаланс между вноса и износа на Турция. Това засилва натиска върху лирата, която се срина от обменен курс от около 8,6 лири спрямо долара преди година, до над 18 лири за долар в момента, изцеждайки валутните резерви на страната.

„Приходите от туризъм са критични в тази среда, за да се облекчи натискът“, казва Селва Демиралп, професор по икономика в истанбулския Koç University. „Правителството превърна туризма в последната възможност за спасение“, казва още тя.

Последните няколко години бяха трудни за туристическата индустрия на Турция. След рекордни 45 млн. чужди туристи през 2019 г., по-малко от 13 млн. души пристигнаха година по-късно и кризата с коронавируса взе тежки жертви. Спадът причини болка на разчитащите на туристите морски курорти, както и на Истанбул – популярна градска дестинация, и места като Кападокия. 

Уикенд без хора по улиците в Истанбул и още 30 града в Турция - Свят -  DarikNews.bg

Числата се възстановиха частично през 2021 г., достигайки почти 25 млн. души, но правилата за карантина и забраната за пътувания гарантираха, че броят на чуждите туристи е доста под пика им.

Подобно на много бизнеси, Айдоган, чиято Voyager Balloons е средна най-големите местни компании, предлагащи разходи с  балон, приеха предложението на правителството за национална схема, която изплаща 60% от заплатите на служителите, не можещи да работят заради пандемията.

Той използва евтините заеми, предлагани от правителството, за да си помогне да запълни дупката в бюджета си, както и свободното време, за да диверсифицира и сам да започне производство на балони с горещ въздух. „Опитахме се да превърнем пандемията в наше предимство“, казва той.

Нормалната работа сега се завръща с пълна сила. Около 220 души на ден се записват за разходите с балони с горещ въздух, които гарантират зашеметяващи гледки над необичайните скални формации и древни църкви.

Тейфик Йолмез, президент на местната туристическа асоциация Kaptid, казва, че юли е „най-доброто време“ за хотелите в региона, макар че китайските туристи – които обикновено представляват значителен дял от посетителите – липсват заради строгите блокади в страната им.

Местата им са запълнени от туристи от други азиатски страни, както и от южноамериканци, европейци и дори американци. Дори руснаците все още идват въпреки страховете, че войната на Владимир Путин в Украйна и икономическият удар от западните санкции ще ги задържи у дома. Руските посетители са втори след германците по посещаемост през първите седем месеца на годината, а британците са малко след тях.

Оя Нарин, ръководител на Турската асоциация на инвеститорите в туризма, казва, че Истанбул най-вече се радва на силна година. „Истанбул е вълшебен и мистичен, а международните туристи наскоро започнаха да го откриват“, казва тя, добавяйки, че слабата лира има „важен ефект“.

Туристическите компании, обслужващи международни туристи, са до голяма степен защитени от инфлацията от 80% в Турция и спада на валутата, защото цените им се образуват в евро, паундове или долари – или са свързани с международна валута. Нарин казва, че най-големият проблем за индустрията е наемането на хора.

Приходите от туризъм помагат да се ограничат вредите за турската икономика от нарастващите цени на енергията, но експертите казват, че е малко вероятно да са достатъчни, за да решат проблемите на страната.

Миналия месец Barclays коригира прогнозата си за тазгодишния дефицит по текущата сметка – който отразява дисбаланса между вноса и износа – с 4 млрд. долара, до 35 млрд. долара заради по-добрите от очакваното постъпления от туризъм.

Банката обаче предупреди, че тази „временна положителна картина“ ще се промени от есента, когато туристическите приходи намалеят със застудяването на времето, нарастването на енергийните нужди и плащанията по външен дълг, които ще наложат натиск върху лирата и външните резерви. Миналата седмица Ердоган шокира пазарите, намалявайки лихвите, макар че инфлацията продължава да се ускорява.

Бизнес собствениците в Кападокия настояват, че полагат всички усилия в битката да привлекат твърда валута. За разлика от ол инклузив хотелите по морето посетителите на техния регион плащат не само за настаняване, но и за храна, напитки, таксита, входове за забележителности и дейности.

Много хора биват привлечени от нискобюджетните полети и много по-евтините разходи за пътуване из Турция, отколкото в собствените им страни.

На другия край на спектъра е например хотел Üçhisar’s Museum Hotel, където стаите започват на цени от 600 евро на вечер, а гостите, почиващи си в басейна, плащат еквивалента на 16 евро за Aperol Spritz.

Собственикът Толга Тосун казва, че индустрията заслужава признание за факта, че лирата все още не се е сринала под 18 лири за долар. „Носим пари в страната“, казва той.

Миналият месец е бил рекорден за хотела му и по заетост, и по приходи. „Заключиха целия свят у дома за година и половина“, казва той и допълва: „И сега всички искат да пътуват“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай