Стана ясно защо цацата поскъпва

Български летовници споделят, че в съседна Гърция цените са близки

Стана ясно защо цацата поскъпва | StandartNews.com

В крайбрежните заведения цената на порция пържена цаца е скочила средно с 1,50 лева и се продава за 6 лева, става ясно от репортаж на бТВ.

Български летовници споделят, че в съседна Гърция цените са близки, като порция от дребната риба може да се намери за 3-4 евро. Най-скъпата риба и за този летен сезон ще остане калканът.

Златка Тотева живее от години в чужбина. Цените на морските деликатеси у нас и се струват завишени.

„В България е скъпо. Всичко е скъпо. Когато имам време, вкъщи си приготвям, когато нямам - на ресторанти“, казва жената.

На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 3 лева за килограм цаца до 40 лева за кг калкан.

Предимно се търси по-дребна риба - цаца, хамсия и сафрид. А от пазара до чинията в ресторанта, цената на морските продукти скача двойно.

„Мидите - това е най-евтиното, което купуваме на 4 лева килограма, като продаваме 500 грама за 8,50 лева, но мидите имат обработка, защото всеки си мисли голяма надценка слагате - не е така. Значи те се чистят, слага се дресинг“, обясни Мая Пепелянкова, ресторантьор.

Двойната цена се дължи основно на поскъпването на повечето консумативи, казват от бранша.

„Не е проблемът в рибата колко е поскъпнала, а с мазнината с която се пържи и приготвя. 10 литра олио за 25 лева, днес е 40 лева“, добави Пепелянкова.

С всяка изминала година обаче, заради инфлацията много от хората намалят или ограничават изцяло консумацията на морските дарове.

„Преди години абсолютно всички риби вървяха почти на кантар, хората искаха да опитват , да пробват, поръчваха , богати маси, докато сега не е така“, посочи още ресторантьорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай