Цените на жилищата скочиха със 7,5% за година, на 25-то място сме

Турция запазва първото си място в класацията с близо 30% скок

Цените на жилищата скочиха със 7,5% за година, на 25-то място сме | StandartNews.com

България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата, показва индекс на консултантска компания на пазара на имоти. Средното поскъпване на жилищата в 55-те страни, включени в индекса, е с 9,2% за година. Това е най-бързото покачване на цените от март 2005 г. насам. Сред причините за това са ниските лихви, недостига при предлагането на имоти и ръста на спестяванията на домакинствата, предава Труд.

Цените на жилищата у нас са се повишили със 7,5% за година.

Турция запазва първото си място в класацията с годишен ръст на цените от близо 30%. В топ 10 влизат още Нова Зеландия, САЩ, Словакия, Швеция, Люксембург, Австралия, Канада, Нидерландия и Русия. Една трета от страните постигат двуцифрен ръст на цените, като сред тях са Русия и Германия.

“Породеният от пандемията жилищен бум продължава. Това до голяма степен важи за развитите икономики,“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните жилищни изследвания в консултантската компания. Средният ръст на цените на жилищата е над два пъти по-висок в развитите икономики в сравнение с развиващите се страни. Испания и Индия са единствените страни в индекса, в които има спад на цените на жилищата съответно с 0,9% и 0,5%. Търсенето на жилища е подкрепено от възможността за работата от вкъщи. А покупките на имоти са улеснени от големите натрупани спестявания от мнозина по време на пандемията, когато разходите бяха ограничени заради мерките за овладяване разпространението на коронавируса. “Една недостатъчно оценявана причина за бума на цените е, че предлагането на жилища е много ограничено”, казва икономистът Сид Бхушан. Наличностите от жилища остават на историческо ниско ниво в САЩ, Канада и Великобритания, а недостигът на строителни материали и работна ръка засягат строителството, “задълбочавайки недостига на жилища”, допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай