Цените на имотите стигнаха тавана. Удря часът на купувачите

Ще се договарят отстъпки между 10 и 15%, прогнозират експертите

Цените на имотите стигнаха тавана. Удря часът на купувачите | StandartNews.com
  • Ще се договарят отстъпки между 10 и 15%, прогнозират експертите
  • Ако нашият продукт да стане прекалено скъп, хората няма да могат да си го позволят, казват строителите

 

Бесният ръст в цените на имотите е един от феномените, с който ще запомним 2022 г. Галопиращата инфлация, която изяде част от  спестяванията с нулеви лихви в банките, провокира мнозина да търсят сигурна инвестиция за парите си. И те заложиха на недвижимостите. От друга страна, рекордно ниските лихви по ипотеките, спаднали до исторически нива, накараха хората, които се нуждаят от собствен дом, да се възползват от кредит и също да се наредят на опашката на купувачите. Войната в Украйна пък оскъпи основни материали и суровини, което увеличи цените в строителството. 

Всичко това нажежи до червено жилищния пазар. И ако растежът в цените през 2021 г. е бил с 8-10%, то през 2022 се отчита скок до над 20 на сто. Средната цена на жилищата в София през третото тримесечие е 1470 евро/кв.м. спрямо 1425 евро/кв.м. през второто тримесечие и 1200 евро/кв.м. година по-рано, по данни на BULGARIAN PROPERTIES на база реално сключени сделки. Средната цена на 3-стаен в столицата стигна пика си през май - 175 000 евро, отчитат пък инструментът за следене на цените на имотите Homeheed и неговият основател Васил Люнчев. Homeheed следи ежедневно реалните обяви, като чрез изкуствен интелект елиминира фалшивите. После осреднява обявените цени на вече свалените обяви, за които се предполага, че е била сключена сделка. За 14 месеца цените на тристайните жилища в столицата са се повишили с 45%. От май до август е регистриран лек спад, но след това цените отново са тръгнали нагоре, макар че не достигат пика от май, обобщава Васил Люнчев.

Рекорди с изтеглени кредити и спирачки от ЕЦБ

"2022 г. е рекордна по отношение на кредитирането. Ниските лихви и добрите условия накараха българите да са смели в задлъжняването. Само през 2006-2007 и 2007-2008 г. имахме по-големи ръстове от сега. Цените на имотите също отидоха доста нагоре", каза пред "Стандарт" кредитният консултант Тихомир Тошев.

По данни на БНБ, в края на ноември кредитите за домакинствата стигат 33,110 млрд. лв., като за година се увеличават с 15,5%. Изтеглените жилищни заеми са в размер на 16,246 млрд. лв., като нарастването на годишна база е с 18 на сто. Потребителските кредити възлизат на 15,172 млрд. лв. и се увеличават с 14,1% за една година.

Междувременно се случи още една промяна, каквато не сме виждали от десетилетие. През юли Европейската централна банка за първи път повиши основния лихвен процент, след това го направи още няколко пъти в опит да овладее инфлацията. Заваляха предупреждения, че тези действия на ЕЦБ ще доведат до повишение на банковите лихви - не веднага, но вероятно през следващата година. Купувачите на имоти натиснаха спирачки и през третото тримесечие данните на Агенцията по вписванията показаха първи спад на сделките от края на 2020 г.

Какво ще се случи през 2023 г.?

"Пазарът на имоти започва леко да забавя темпото. Ръстовете спират, цените се задържат на нивата, които се постигнаха в края на лятото. Броят на сделките леко върви надолу. Но все още интересът към покупка на имот остава висок. Очаквам през следващата година да имаме един малко по-спокоен, но активен пазар на имоти. Това ще се дължи и на по-ниските лихви по кредитите в България в сравнение с всички около нас. И на това, че засега нямаме проблеми с безработицата, с икономиката - напротив. Според изследване 80% от работодателите ще дадат бонуси на служителите си. Ще коригират заплатите заради инфлацията. Така че през следващата година ще е малко по-спокойна, но също активна", коментира Тихомир Тошев. Според него цените на имотите ще спрат да растат и ще останат на нивата, на които са в момента. Тошев не вижда причина апартаментите да поевтинеят. "Хората, които все още желаят да купят имот, са повече от тези, които желаят да продадат. А и цените на строителните материали продължават да растат, така че няма причини цените на имотите да слязат надолу", каза той.        

По думите му, купувачите няма да купуват на всяка цена, а ще договарят добри отстъпки - 10-15%. "Вероятно още през първите месеци на следващата година ще видим някакво увеличение на лихвите, но то ще е сред най-ниските в Европа. Скокът няма да е като в съседните страни, които имат собствена валута. Защото нашият лев отдавна е вързан за еврото и реално нашата парична единица се отъждествява с единната валута. Аз очаквам ипотеките, които в момента са с 2,3-2,8% лихва, в края на следващата година да стигнат около 3,5%. Това ще стане плавно, на няколко стъпки. При потребителските кредити очаквам от сегашните 4,5-6%, в края на следващата година  оскъпяването да е между 5 и 7%". По думите му, засега все още няма затягане при отпускането на кредити от страна на банките. "Прогнозите за висока инфлация са реални, дали ще влезем в рецесия, ще се разбере скоро. Важно е всеки сам да прецени за себе си дали има нужда да направи инвестиция в имот, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи", коментира още Тошев.

"След осем години на непрекъснат растеж, през третото тримесечие на 2022 г. пазарът на жилищни имоти в големите градове и особено в София се охлади. Това се изрази в намаляване на броя на сделките и застой в цените. От пазар на продавачите, вървим към пазар на купувачите и предвид бурното строителство през последните няколко години, е въпрос на време предлагането да изпревари търсенето", коментира пред investor.bg финансовият консултант Стойне Василев. Според него друга тенденция, която се наблюдава, е, че периодът за продажба на едно жилище се увеличава, защото купувачите стават много по-взискателни към имотите и правят няколко огледа преди да изберат.

По-малко купувачи и по-дълго време за вземане на решение преди покупка. Тези тенденции ще доминират пазара на жилища през следващата година, прогнозира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", пред Bloomberg TV Bulgaria. "Пазарът на недвижими имоти ще зависи силно от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, състоянието на малкия и средния бизнес и политическата стабилност. Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване, както и тези с по-големи спестявания. Собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да свалят цените си", казва Тенекеджиева. Според нея ценовите нива догодина ще зависят от броя на сделките. А той пък ще зависи от това доколко се срещат очакванията на двете страни. Затова е добре продавачите да се вслушват в купувачите и когато им бъде поискана отстъпка, да преценят внимателно.

Строителните материали леко поевтиняват

Изключително динамична беше 2022 г. за строителните предприемачи в България. Огромната инфлация рефлектира върху стойността на крайния продукт и покупателната способност на населението. Появи се и частичен проблем с доставките на строителни материали заради войната в Украйна, заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че доставките на строителни материали са се нормализирали, а цените им са отстъпили от достигнатите върхове в първите седмици след началото на войната. Сравнително високи остават цените на дървения материал, арматурното желязо и топлоизолациите, докато при бетона повишението е в рамките на 15%.

"Данните на НАСП показват, че по-високите цени на строителните материали са довели до оскъпяване на крайния продукт с 27%. Добрата новина е, че тенденцията достигна своя пик и смятаме, че това е максималният ръст на инфлацията в себестойността на строителството."

През 2022 г. наблюдавахме много засилено търсене на жилища тип "ново

строителство", предлагането продължи да е по-малко от търсенето, а средните цени в големите градове се повишиха с близо 20%, съобщи председателят на НАСП. В края на годината запитванията и огледите се увеличават с 18%, но броят на сключените сделки намалява с 12%, добави той.

"Инфлационните процеси доведоха до поскъпване на жилищата с 20%, но доходите не се увеличиха с толкова. Вече има много хора, които имат желание за покупка, но сметката им не излиза. Достъпността на жилищата в България намалява, но сме оптимисти, че до 1-2 години доходите ще догонят инфлацията и покупателната способност ще се възстанови", каза още Шопов. Той предупреди, че най-големият риск за строителните предприемачи през 2023 г. е да няма клиенти. "Жилищата винаги ще се търсят и ще бъдат необходими, но вторият сценарий е нашият продукт да стане толкова скъп, че населението да не може да си го позволи. И нас ни е страх да не попаднем в този сценарий при тези инфлационни процеси и това обедняване на населението. Рискът е хората да искат да си купят жилище, но да не могат. Тогава ние няма да имаме работа", заключи Георги Шопов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай