Петък,

Цените хвърчат! За колко време ни стигат покупки за 100 лв.

От: Стандарт -
624
Цените хвърчат! За колко време ни стигат покупки за 100 лв.
A
A
A

Ръст на цените заради ситуацията в Украйна прогнозира икономистът от Института на пазарната икономика  Адриан Николов в сутрешния блок на тв Nova. Според него мерките, които предвижда правителството, няма да доведат до намаление на цените на стоките и услугите. 

Коментарът беше направен по повод проучването на тв екипа какво можем да  сложим в потребителската кошница за 100 лева в сравнение със същия период на миналата година.

Оказа се, че с тези пари четиричленно семейство може да се изкара три дни и пак трябва да пазарува. За 100 лева в столичен магазин слагаш в кошницата салата за една вечер, продукти за баница и кекс, 3 кг месо и кайма, млечни продукти и бутилка олио. 

Преди година за същите пари можехме да си купим с 40% повече продукти, констатира продавачката, според която поскъпването е драстично. Всеки продукт се доставя на по-високи цени.

Според данните на икономистите от началото на тази година цените на основните продукти са се повишили средно с 13,4 %, за една година - с 27,8 %.

Икономистът посочва, че инфлацията е започнала да хвърчи нагоре с увеличението на тока и след началото на войната в Украйна. Отбелязва, че Украйна произвежда повече от 50 % от слънчогледа на световния пазар, над 30 % от пшеницата. 

Търговците твърдят, че потреблението се свежда предимно до основните храни, а търсенето е намаляло с 20-30 %.

 

 

 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com