Цени, лихви и данъци летят нагоре. Говори Симеон Дянков

За първи път от 11 години Европейската централна банка увеличава лихвените проценти

Цени, лихви и данъци летят нагоре. Говори Симеон Дянков | StandartNews.com

В България инфлацията ще надскочи прогнозната, която е заложена в актуализацията на бюджета. Може би тя ще бъде около 14% средно на годишна основа, което е висок процент. Очаквам да видим по-висока инфлация на месечна основа през следващите два-три месеца, като може да стигне и близо до 20%, съобщи пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Прогнозираната годишна инфлация за България, заложена в актуализацията на бюджета, е 11,9%, а за последния месец е 15,6%. Дянков обясни, че инфлацията до края на годината няма да се успокои, защото и в глобален мащаб има процеси, които я увеличават, а България винаги изостава с някои мерки, например мораториумът по енергийните цени.

По думите му реално инфлацията е забавена с 3-4 месеца и тя тепърва ще става висока. “Увеличението на данъци е неизбежно. То беше ясно още с Бюджет 2022, когато се каза, че ще има допълнителна актуализация, това можеше да означава само едно - повече разговори за повече харчения и повече договорки, които допълнително ще увеличат дефицита”, обясни бившият финансов министър. Изказването му дойде, след като преди три седмици Българската народна банка предупреди за опасност от навлизане в инфлационна спирала заради раздуване на дефицита по политически причини.

Очаква се ръст на лихвите по кредитите

Симеон Дянков коментира и това, че за първи път от 11 години Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличава лихвените проценти. “Тези, които имат ипотеки повече от пет години трябва да се радват, защото те са влезли на добри цени, а тези които в момента мислят да си купуват жилища трябва да го направят възможно най-бързо, защото ЕЦБ сега започва да увеличава лихвите.

В САЩ има вече пета стъпка за увеличение на лихвите, предвиден е голям ръст и за юли. Вече трябва да се готвим за друга, по-реалистична дата, каза бившият финансов министър.

Очаквам до края на 2022 г. и в САЩ, и в Европа основният лихвен процент да е близо 2 или 2,5 над този в началото на годината. Това означава и поскъпване на всички кредити, както за домакинствата, така и за бизнеса”, каза Дянков.

Социалните мерки може да се случат и без актуализация на бюджета

“Актуализацията ще бъде проблемна и се надявам тя да не мине след политическите разговори. Тези социални мерки могат да се случат и без актуализация на бюджета, просто с промяна на основните параметри на бюджета или с акт на Министерски съвет”, заяви той.

Дянков коментира и евентуалната трансформация на актуализацията на бюджета, която да направи проекта съвсем различен от внесения от правителството. “Според мен точно това ще се получи, ако изобщо се стигне до второ четене на актуализацията на бюджета. Очаквам да има много пазарене за този бюджет. Това беше голяма тактическа грешка. Причината за актуализацията бяха да се направят големи реформи - в здравеопазването, в образованието, но това така и не стана и те не са заложени в бюджета. Ще се спори за парите за пътища”, обясни бившият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай