Цената на газа пада с 2,73%

Цената на газа пада с 2,73% | StandartNews.com

София. Със 2,73% ще бъде намалена цената  на природния газ. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като допълни, че решението влиза в сила от 1 април 2014 г.

Предложението бе отправено във вторник от "Булгаргаз".

След това решение цената на природния газ за второто тримесечие на годината ще бъде 612,80 лв. за 1000 куб. метра газ без акциз и ДДС, става ясно от справка на сайта на ДКЕВР

Така ДКЕВР на практика се отказа от исканото поевтиняване на газа с 4,56 на сто и прие предложението на "Булгаргаз", след като вчера регулаторът и компанията влязоха в задочен спор с колко точно да падне цената на природния газ.

Газовото дружество обяви на регулатора, че с по-голямато поевтиняване ДКЕВР ще постави дружеството в "недобро състояние".

Членът на регулатора Димитър Димитров обаче настоя, че исканото от тях по-сериозно поевтиняване е мотивирано от недовзетия приход, който според ДКЕВР е по-малък.

"Ние не знаем каква е точната сума на тези т. нар. недовзети приходи. Когато ги установим, тогава ще има корекция нагоре или надолу", обясни Димитров.

Той разясни, че по-евтиният газ ще се отрази върху цените на всички дейности в енергийните предприятия, свързани с консумацията на природен газ.

Освен това намалението ще се отрази и върху цената на парното и топлата вода, но вчера Димитров не се нае да прогнозира с какъв процент ще бъде поевтиняването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай