Търговците на едро обявиха най-чаканата новина

Цените удрят спирачка

Търговците на едро обявиха най-чаканата новина | StandartNews.com

На пазара на храните по стоковите тържища в страната за първи път се наблюдава позитивна тенденция от лятото. След покачване на цените на енергийните ресурси и в следствие на повишеното търсене на плодове и зеленчуци през последни три месеца - юли, август и септември, от началото на октомври вече се отчита спад, при това втора поредна седмица. "Има укротяване на пазара, като застопоряване на определени ценови равнища, а при други са и надолу", обобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР. Потвърждават го и последните два седмични бюлетина на стоковия регулатор, пише 3е-news.net.

Второ поредно седмично поевтиняване на храните на едро отчита ДКСБТ, след като преди това в продължение на 11 седмици цените постоянно се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на храните по стоковите тържища не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Темпът на поевтиняване обаче се забавя за последната седмица спрямо предходната.

На годишна база, спрямо 15 октомври 2020 година цените са се повили с 8.29%, сочат обобщените данни на Държавната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай