"Трейс" с втори проект в Сърбия

Холдингът изгражда 22-километров път на съседите за 15,4 млн. евро, чака договори в Чехия

"Трейс" с втори проект в Сърбия | StandartNews.com

София. Втори проект спечели българската строителна компания "Трейс Груп Холд" АД в съседна Сърбия. Родната фирма ще изгражда 22-километровото трасе, което дублира отсечката между Бела Паланка и Пирот (Запад).

Трасето е успоредно на сега съществуващото шосе, като част от европейския коридор 10. Стойността на проекта е 15,4 млн. евро, а строителството се финансира от Европейска банка за възстановяване и развитие. Проектната скорост на пътя е 60 км в час, а габаритът - 9 метра. В проекта се включва изграждането на 5 моста, един от които над река Нишава, и участък от жп линия Ниш - Димитровград с дължина 258 м. Възложител на проекта е "Коридори Сърбия" ООД, а срокът на изпълнение - една година. Вторият договор на българския холдинг е подписан на 23 декември. Очаква се работата да стартира през февруари.

В момента "Трейс Груп Холд" в консорциум с руската "Научно-производствено обединение Мостовик" ООД изграждат изключително сложен, близо 5-километров участък в Сърбия между Грделица (Горнье Полье) и Царичина Долина. Стойността на този проект е 38 млн. евро, заради трудните съоръжения - 8 моста, 2 надлеза, пътен възел и тунели. Договорът беше подписан на 15 май 2013 г., като възложител отново е "Коридори Сърбия" ООД. Срокът на изпълнение е 720 дни.
Компанията очаква резултати от проведени тръжни процедури за строителство на пътища в Чехия и работи за позиционирането си в жп сектора в Северна Африка.

В кризата редица големи родни компании търсят поръчки за строителство на обекти в чужбина. Българските строителни компании разчитат и на реализирането на проекти с еврофинансиране у нас, но те ще осигурят работа на много малка част от фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай