Понеделник,

Тревожни данни за финансите на 40 държави

От: СТАНДАРТ -
156
Тревожни данни за финансите на 40 държави
A
A
A

С тревожни данни за финансите на 40 държави излезе най-голямата рейтингова агенция Fitch Ratings. Тя понижи рекордните 33 суверенни рейтинга през първата половина на тази година и все още не е приключила, тъй като пандемията от коронавирус застрашава устойчивостта на държавните финанси, съобщи investor.bg.

Джеймс Маккормак, глобален ръководител на суверенните рейтинги на Fitch, заяви, че агенцията е характеризирала кредитните рейтинги на 40 държави или суверенни субекти като „отрицателни“. Това означава, че тези рейтинги могат да бъдат понижени, информира CNBC.

"Никога в историята на Fitch Ratings не сме имали 40 страни с отрицателни перспективи едновременно", каза той. И добави: „Това се случва, след като вече сме понижили през първата половина на годината 33 суверенни рейтинга. Никога не сме понижавали 33 рейтинга за една година, а сега го направихме  за половин година.”.

Суверенните кредитни рейтинги, които Fitch е понижила, включват Великобритания, Австралия и Хонконг.

Маккормак обясни, че много правителства са увеличили разходите си, за да защитят своите икономики от тежко поражение от пандемията на коронавирус. Това се очаква да доведе до влошаване на финансовото състояние на всички 119 държави, оценени от Fitch, каза той.

Подобно влошаване може да бъде под формата на по-големи дефицити или по-малки излишъци в правителствените бюджети или увеличение на дълга, добави Маккормак.

Международният валутен фонд заяви, че блокадите, наложени в много страни за ограничаване на разпространението на коронавируса, са навредили на глобалната икономика повече от очакваното. Фондът предупреди, че глобалният държавен дълг може да достигне най-високото си ниво от над 100% от глобалния брутен вътрешен продукт.

В доклад от май Fitch също предупреди, че държавните дефицити могат да постигнат рекорд през тази година поради пандемията от коронавирус и слабостта на цените на петрола. Аржентина, Еквадор и Ливан са просрочили задълженията си през тази година, посочва агенцията в доклада.

Маккормак каза, че агенцията ще следи дали правителствата могат да намалят нивата на дълга си, след като икономиките излязат от пандемията на коронавирус.

„Нашата загриженост наистина е това, което се случва, след като стигнем до другата страна на периода на кризата с коронавирус“, каза той и добави: „Мисля, че това е фокусът, който имаме, и това наистина ще бъде фактор, който определя къде отиват рейтингите.“


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички