Третата световна започна на енергийните рубежи в Европа

Кабинетът и парламентът да работят единствено за политическия суверенитет и икономическия просперитет на българския народ

Третата световна започна на  енергийните рубежи в Европа | StandartNews.com

Третата световна война започна. Повече от логично - битките се водят ожесточено на енергийните рубежи в Стария континент - от студените води на Балтика до тъмните ъгли на старото барутно буре на Европа - Балканите.
Участниците са добре известни - САЩ и техните стари и нови европейски и арабски приятели срещу довчерашния им съюзник - Русия.
Причините - кой да спечели повече от последните количества изкопаеми горива преди окончателно да приключи въглеводородната ера. Разбира се - да спечели пари, но и влияние.
Войната се води не от вчера, но пред последните седмици тя сериозно загрубя.
САЩ фокусира масираната си атака срещу проекта "Северен поток 2", който трябва да доставя 55 млрд. куб. м руски природен газ в Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки проблемни транзитни държави като Украйна, а също и верни приятели на Вашингтон, каквито са Полша и страните от Прибалтика. Целта е ясна - спиране строителството на газопровода, което тече по план - вече са монтирани близо 400 км - около 1/3 от съоръжението между Уст-Луга и Грайсвалд. Тъй като тръбите минават през териториалните води на 4 държави, членки на НАТО и ЕС (Финландия, Швеция, Дания и Германия), САЩ оказаха нечуван натиск както върху техните правителства, така и на високо коалиционно ниво в Брюксел.
Така на 12-и декември Европейският парламент официално призова да бъде спрян проектът, като се мотивира с "ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа" и определи "Северен поток 2" като "политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".
Така засега Западът спечели една битка, но още е твърде далече от спечелването на войната.
Всъщност още не е много убеден и дали спечели! Защото когато Русия спре транзита на газ през Украйна, Германия и нейните съседи веднага ще изпитат липсата на битово и индустриално ниво. Тези 55 млрд. куб. м газ няма как да бъдат заместени нито от Северна Африка, нито от доставки на втечнен шистов газ от САЩ. При това на Запад отдавна са наясно, че цената на щатския газ няма как да бъде конкурентна на руския заради допълнителните разходи за компресиране, регазификация и транспорт. А и там всички добре знаят старата поговорка, че приятелството си е приятелство, но сиренцето винаги си остава с пари. Добре помнят и мисълта на стария лорд Палмерстън, че няма "вечни съюзници и постоянни врагове". Въпрос на малко време е, за да стане ясно, че решението на Европарламента е Пирова победа.
Всъщност за това говори и една друга атака, която неотдавна предприе САЩ - срещу Иран. Дори и под лупа да се гледа - резултатът от нея засега не е ясно видим. Нещо повече - докато Вашингтон едностранно се оттегли от ядрената сделка с Техеран, почти загуби един от най-верните си приятели в Близкия Изток и Персийския залив - Рияд. Отдалече се вижда, че договорките за добива на петрол между Саудитска Арабия и Русия и редовното участие на Москва в заседанията на формата OPEC  никак не са по вкуса на управляващите във Вашингтон.
Какъв ще е резултатът от войната по петролните бойни поля тепърва ще видим, но поне засега не личи, че и там САЩ ще са от страната на Нике.
Здрава борба водят САЩ и срещу преминаването на втората тръба на "Турски поток" с 15.75 млрд. куб. м руски природен газ през Балканите. Истина е, че преди 4 години щатската атака успя да унищожи "Южен поток". Тогава целта беше точно избрана - слаба България, която веднага се огъна под натиска.
Днес положението е доста по-различно. Първо, руският газ влезе в Турция, която, особено напоследък, се старае да води собствена енергийна, военна и икономическа политика, без да се съобразява много с когото и да било.
И за децата е ясно, че най-прекият път на втората тръба на потока е през България, Сърбия и Унгария. Като верни потомци на княз Горчаков обаче руските дипломати този път не бързат да хвърлят козовете си на масата. Затова от Москва първо дойде съобщението, че "Турски поток 2" ще мине през България, а скоро след това Кремъл даде добри надежди за това и на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Разбира се - руснаците са си прави. Парен каша духа, казва народът, а и как да повярваш на някого, който неведнъж вече те е подвел?! Защото, ако не сте забравили - далеч преди "Южен" и "Турски поток" руснаците ни предлагаха и други неща, но след като Иван Костов не ги прие, те построиха "Син поток".
Какъв ще е крайният резултат от тази европейска енергийна баталия?
Най-логично ще е правителствата и парламентите на Германия, Финландия, Швеция, Дания и, разбира се, на България, ясно да покажат на света, че въпреки добрите си чувства към Вашингтон те преди всичко работят за политическия суверенитет и икономическия просперитет на собствените си народи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай