"Топлофикация Бургас" следва екологичните предписания

С отговорност пред бъдещите поколения, дружеството стриктно спазва действащото законодателство в тази област, всички екологични предписания и норми

"Топлофикация Бургас" следва екологичните предписания | StandartNews.com

"Една от приоритетните задачи за "Топлофикация Бургас" е опазването на околната среда. С отговорност пред бъдещите поколения, дружеството стриктно спазва действащото законодателство в тази област, всички екологични предписания и норми." Това каза изпълнителният директор на "Топлофикация Бургас" инж. Христин Илиев.

Той уточни, че за осъществяване на прехода към нисковъглеродна икономика, природният газ е една от суровините, която би дала реална алтернатива на този етап. "Предприятието ни работи на природен газ и съм добре запознат с това гориво. Мога да кажа, че именно то ще има важна роля като преходно гориво за добиването на по-екологична eнepгия.", подчерта инж. Христин Илиев и допълни: "В България природният газ ще има най-добрата междинна роля за постигането на енергиен баланс. В Европа използването на природен газ за отопление е традиционно. У нас в последните години редица топлофикации, които работят на въглища, изявиха намерение поетапно да преминат към него. Едни от най-засегнатите райони в България ще бъдат Югозападният и Маришкият въглищен басейн.". По думите му техните съоръжения са моделирани да работят на въглища и за това счита, че няма как промяната да стане много бързо. "За тези региони е важно да има разумен и справедлив преход, защото внедряването на нови технологии и гориво ще изисква колосални инвестиции.", обясни още инж. Илиев. Според него ръководствата на всяка една централа, която е пряко засегната от „Зелената сделка“ вече планират как да направят промените, за да се изпълнят изискванията на ЕС по най-добрия и икономически изгоден начин. "Без да се сравняваме с икономиката на страни като Германия и Испания, бихме могли да вземем от тях добрите примери. В тези държави между 2011 г. и 2018 г. започна преустройство на мощности на природен газ.", разказа инж.Христин Илиев.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Бургас" обясни, че преминаването от въглища на природен газ ще намали емисиите въглероден диоксид в пъти. Това ще подобри качеството на въздуха и ще допринесе за постигането на генералните цели на ЕС. Инж.Христин Илиев заяви, че България действително се превръща и в газов хъб на Балканите, и колкото повече природен газ потребяваме ние и Европа толкова повече ще печели и нашата страна. По думите му ползите за България не спират до тук. "Като цяло световна тенденция е цените на това гориво да падат трайно, а това означава по-евтина енергия за домакинствата и промишлените потребители.", заяви инж. Илиев.

"Трябва да работим за осъществяване на „справедлив преход“. Без да се взимат прибързани решения, за да усетим след години реалните ползи от „Зелената сделка“, както за околната среда и здравето ни, така и за икономиката ни.", подчерта директорът на "Топлофикация Бургас". "„Зеленият пакт“ е наистина много амбициозна програма на Европейския съюз, за която е необходим ясно дефиниран план. Постигането на целите на Пакта ще изисква значителни инвестиции. За това трябва да се мобилизира както публичният, така и частният сектор.", заяви инж. Илиев. Той подчерта, че именно по тази  причина през следващите 10 години трябва да се работи много активно, за да се намерят най-добрите и икономически издържани решения. „В близките години ще се търсят и механизмите по какъв начин въглищата да се заменят с друг вид гориво. Както сами виждате, това е един дълъг хоризонт и нещата няма как да се случат от днес за утре.“, каза директорът на бургаското предприятие.

Христин Илиев смята, че изпълняването на задачите на „Зеления пакт“ трябва да е добре балансирано – между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Според него резките и крайни решения ще окажат негативен ефект върху социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и на енергийната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай