Топлофикациите скочиха на КЕВР, искат си високите цени

Това стана по време на откритото заседание, което се проведе днес в КЕВР

Топлофикациите скочиха на КЕВР, искат си високите цени | StandartNews.com

Почти всички топлофикационни дружества не се съгласиха с предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличение на топлинната енергия средно с 39,26% за цялата страна от 1 юли. Това стана ясно по време на откритото заседание, което се проведе днес в КЕВР, предаде БТА.

Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на дружествата за увеличение средно със 123,58 процента.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел, за всяко от дружествата КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022-30 юни 2023 г., уточнява агенцията.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров коментира: "Изключително е предизвикателно, действително, да се прави прогноза при обстоятелствата, които са около нас и действащ военен конфликт през една държава. Това е най-доброто, което е направило Комисията. Считам, че то е валидно за всички пазарни участници не само за топлофикацията, но също така и за ВЕИ-енергията, както и за електроразпределителните и производствени предприятия".

КЕВР ще проведе обществено обсъждане по предложените цени за тока и парното на 7 юни, а на 1 юли ще вземе окончателно решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай