Токът за бизнеса литна само за седмица

Нагоре е с 16,5%

Токът за бизнеса литна само за седмица | StandartNews.com

В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с гръцката борса, а оттам и с други страни от ЕС, цените на електроенергията за бизнеса у нас в сегмента „Ден напред“ скочиха спрямо предходната седмица с 16,5 на сто. Това сочи справка в сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Вчера борсата затвори на ниво от 131,27 лв. за днешните доставки. Интересното е обаче, че изтъргуваните количества в сегмента са 56 279,3 мегаватчаса, което е по-малко, отколкото поръчаните 60 734,10 мвтч в неделя за понеделник.

През миналата година токът на нашата борса е бил по-скъп от средното за Европа с близо 7%. Цената е била сходна с румънската, по-висока от тази на италианския ток и по-ниска от гръцката, пише Монитор.

 Дни преди реализацията на пазарното обединение на българската и гръцката енергийна борса в сегмента „Ден напред“ токът в Италия е средно с 16 на сто по-скъп от този на БНЕБ.

Токът у нас е по-евтин от този в Румъния и в Гърция.

Обаче,  планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането“, предупредиха тогава работодателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай