Токът в България е най-евтин в ЕС

Токът в България е най-евтин в ЕС | StandartNews.com

София. Цената на електроенергията в България е най-ниска в Евросъюза, но цените на газа са сред най-високите. Това сочат данни на Европейската комисия.

Според изследванията на експерти страната ни е в най-неблагоприятно положение в Евросъюза по отношение на цените на газа, защото е зависима само от един източник, съобщава БНР. Двупосочни връзки към съседните страни според тях са една от алтернативите за България. Другите са свързани с проучването на залежите от природен и шистов газ.

Електроенергията у нас статистически е най-евтина и за домакинствата и за промишлеността, но не и ако цената й бъде разглеждана на фона на доходите на българите, обясниха специалистите. Според тях резерв за намаляване на цената на тока може да се търси с подобряване на енергопреносната система и изграждане на нови съоръжения.

Комисията представи данни за отделните страни в навечерието на предстоящия идната седмица извънреден Европейски съвет, сред чиито основни теми ще е енергетиката.

Двете експертни мисии, които Европейската комисия изпрати у нас по искане на служебното правителство, в момента обобщават заключенията и препоръките си, и се очаква скоро те да бъдат представани на българските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай