Сряда,

Теснолинейката Септември-Добринище отчита троен ръст в приходите

От: Иван Ватахов -
5911
Теснолинейката Септември-Добринище отчита троен ръст в приходите
A
A
A

През 2021 г. емблематичната теснолинейка Септември-Добринище е регистрирала ръст от 112% в броя на пътниците в сравнение със същия период преди пандемията, а през тази година – увеличение от 142%.

Данните за приходите от теснолинейката за този период са се увеличили над 3 пъти, отчитат от Български държавни железници (БДЖ).

Нарастващият интерес към теснолинейката сред българските и чуждестранни пътници се дължи на обновения „Вагон за отдих на Пиринско“. Проектът по реновирането на теснолинейката стартира през лятото на 2021 г. е част от дългосрочната кампания „Навън с Пиринско“, с която водещата марка бира у нас цели да популяризира освежаващите моменти на открито и връзката с природата, както и да допринесе за икономическото, социално и туристически развитие в региона.

Това лято Пиринско отново си партнира с Български държавни железници, за да предостави на местните жители и на туристите възможност да пътуват и да си почиват в една по-комфортна и приятна среда, както и да откриват нови природни маршрути в България.

През август и септември, пътниците в теснолинейката Септември – Добринище ще могат да изживеят едно незабравимо пътуване в новия панорамен бар „Пиринско“, където да се насладят на леденостудена бира и да прочетат специалното издание на „Вести от планината“ – единственият по рода си вестник, създаден с цел да популяризира Пирин планина, характерните за региона животни и растения, местните навици и обичаи и др.

„Нашата цел е да доближим хората до Пирин и да им покажем нейното богатство – красивата природа, величието, историята и традициите в региона. Най-хубавите пътувания са споделените. Ето защо през 2022 г. ние се фокусираме не върху крайната дестинация, а върху процеса на достигането й, превръщайки пътуването в теснолинейката Септември – Добринище в едно наистина специално изживяване.”, казва Христина Вучева, старши бранд мениджър Локални марки в Карлсберг България.

„Данните от пътникопотока показват, че с всяка изминала година интересът продължава да се увеличава. Маршрутите с двата бързи влака по теснолинейката са предпочитана дестинация за екскурзии от български и чуждестранни туристи, както и организирани групи по различни поводи. И през тази година сме приятно изненади от огромния ръст на пътниците, дори спрямо миналата година, когато за пръв път стартирахме партньорството си. Сигурни сме, че и тази година ще отчетем положителни резултати.”, допълва Иво Тодоров, председател на Управителния съвет на БДЖ.

От старта на проекта до момента са организирани 120 групови посещения, а интересът към теснолинейката е нараснал с над 250%. Двойни са и продажбите във вагон-ресторанта, който през тази година е превърнат във впечатляващ панорамен бар на Пиринско. За всички любители на природата, пътуването във „Вагон за отдих Пиринско“ предоставя впечатляващи гледки, а също така дава възможност да се докоснат до автентичния дух, култура и красотата на региона.

С цел да подкрепи местната общност, през 2021 г. Пиринско спомогна за обновяването на 5 малки, но живописни гари, които имаха нужда от възстановяване - Септември, Цепина, Аврамово, Св. Петка и Якоруда. По цялото трасе бяха монтирани общо 11 пейки за пикник, 2 единични пейки, 3 беседки за отдих и 3 информационни табели с подробна информация за региона, историята и маршрута на теснолинейката, както и възможностите за туризъм в района.

По всяко време на интернет страницата www.навънспиринско.bg, потребителите могат да се насладят на виртуални гледки от прозореца на „Вагон за отдих Пиринско“, както и да се информират за местата, които могат да посетят или да изберат собствен маршрут чрез интерактивната карта на сайта. Тя позволява въвеждане на начална и крайна точка на пътуването и показва кои са интересните локации и забележителности около избраната дестинация. Така всички любители на пътешествията в България и в чужбина могат да планират пътуването си с теснолинейката по пътя Септември – Добринище, както и да се информират за разписанието на „Вагон за Отдих“ на Пиринско през летните месеци.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com