Търсят на пожар 4 млн. за животни

Търсят на пожар 4 млн. за животни | StandartNews.com

Парите може да бъдат изплатени още в началото на юни

4 млн. лева за животновъдите трябва да намери спешно Държавен фонд "Земеделие". Аграрният министър Димитър Греков свика спешно Управителния съвет на Разплащателната агенция, за да решат откъде могат да се вземат парите. С тях ще се допълни ресурсът по националната схема за подпомагане на сектора.

Решението на управата на фонда за животновъдите да бъдат дадени 11 млн. лв., вместо обещаните 15 млн. лв., разгневи фермерите. Те заявиха, че ако правителството не изпълни обещанията си към тях, ще излязат на протест след 10 май. Окончателно решение за разпределянето на парите обаче може да се очаква в началото на юни, уточни Греков. "През 2014 г. ние взехме едно решение парите да са 11 млн. лв. Решението беше много спорно и бурно, тъй като действително ние сме обещали на животновъдите тези средства да са 15 млн. лв. Наличните средства, с които разполагаме във фонда, са 11 млн. лв. Това не означава обаче, че ние ще спрем на тези 11 млн. Така е записано в решението - ще търсим още 4 млн. лв., за да можем да достигнем нивата от 2008 година", поясни земеделският министър, цитиран от БНР.

Част от необходимите пари - малко под 3,7 млн. лв., са налице. От тези почти 3,7 млн. лв. например малко над 1,3 млн. лв. са предназначени за пчеларите. Недостигащите средства ще бъдат набавени от икономии във фонд "Земеделие", съобщиха от земеделското министерство. Днес ще бъде обявено как ще се разпределят допълнителните средства за глава животно, уточниха от ведомството на Димитър Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай