Търг за "Белене" спасява НЕК

Търг за "Белене" спасява НЕК | StandartNews.com

Ако НЕК бъде осъдена от арбитражния съд в Женева да плати на "Росатом" разходите за оборудване на АЕЦ "Белене", задълженията на компанията ще нараснат и финансовото й състояние ще се влоши още повече. Това стана ясно от думите на председателя на "Булатом" Богомил Манчев.

Според него вариант до такава ситуация да не се стига е проектът за Втора атомна да бъде обявен на търг и да дойдат частни инвеститори. Според Манчев такива ще има, ако проектът се обяви на търг. Добре ще бъде НЕК да продаде проекта поне за 1 млрд. евро, за колкото приблизително претендира "Росатом". Манчев допълни, че проектът може да бъде продаден само със съгласието на руснаците, тъй като "Росатом" е собственик на технологията.

Манчев определи като пагубно за бъдещето на родната атомна енергетика противопоставянето на АЕЦ "Белене" и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". НЕК може да стане обект на нов иск около проекта "Белене", каза още председателят на "Булатом". Договорът за инженерно-консултантски услуги с "Уорли Парсънс", който НЕК пожела да прекрати миналата година, все още е действащ. АКо НЕК прекрати договора едностранно, ще се активира клаузата за неустойки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай