Танева: Новият осигурителен доход ще е тежест за дребните производители

Танева: Новият осигурителен доход ще е тежест за дребните производители | StandartNews.com

София. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че въвеждането на новия осигурителен доход и увеличения му размер от 2015 г. е тежка мярка за дребните земеделски производители. Това каза тя в рамките на дискусията "Да! На българското" по инициатива на в. "Стандарт. 

"МЗХ изказа своето несъгласие и опасение и то публично – това не е новина. Още, когато се представи бюджетът на първо четене. Останалите министерства също имат своята позиция. Имахме уверение, че до второ четене ще проведем дебат на тази тема за намиране на решение, което ще е възможно и поносимо и за земеделските производители", каза тя относно осигурителния доход на земеделските производители. 

"Доколкото ми е известно в неделя ще има работна група на тази тема, като нашата позиция и предложение са ясни. Готови сме да обсъждаме и други предложения, но считаме, че въвеждането на новия осигурителен доход и увеличения му размер от 2015 година е наистина тежка мярка за дребните земеделски производители, поради факта, че изпращаме една от най-лошите земеделски години и стопаните имат наистина много загуби. За дребните стопани това наистина ще е проблем”, допълни още министър Танева.

"Лицата, които искат да бъдат подпомагани трябва да бъдат регистрирани като земеделски производители", продължи министърът на земеделието и храните.  

"От 1 март, когато започва кампанията за подаване на заявления за подпомагане трябва всеки заявител да бъде „активен фермер” – трябва да има регистрация като земеделски производител. Лица, които извършват земеделска дейност и искат да бъдат подпомагани за нея ще трябва да си направят такава регистрация. Нашето предложение беше, че тези, които не са се регистрирали причината е точно плащането на осигурителните вноски. За това ние смятаме, че увеличаването на осигурителния доход трябва да стане от 2016 година, за да е постепенна тежестта. Тоест тези, които искат да получават субсидии и без това трябва да се регистрират като земеделски производители. Разбирам колегите и за размера на пенсиите на земеделските производители, всяка страна има доводи, но това е нашата позиция. Въпросът за това не е приключен и той не зависи само от Министерство на земеделието и храните”, каза още Десислава Танева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай