Такситата с разрешения от кмета за три години

Такситата с разрешения от кмета за три години | StandartNews.com

Срокът на разрешението за извършване на таксиметров превоз, което се дава от кметовете на общините на превозвачите, да се увеличи на 3 години.

Това е една от 88-те мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса, които са предложени от вицепремиера Даниела Бобева. Сега срокът на разрешението е 12 месеца от датата на издаването му. За подновяването му превозвачът е длъжен да подаде документи в общината по общия ред не по-късно от 30 дни преди изтичане срока на неговата валидност. Таксиметровите превозвачи отдавна негодуват между драстичното разминаване между валидността на разрешението от кмета и на лиценза, издаван от ИА "Автомобилна администрация", който е безсрочен с мотива, че общините печелят от едногодишния срок. Запознати твърдят, че идеята на вицепремиера Бобева е дори изцяло да отпадне една от двете регистрации на таксиметровите фирми, като остане една - или в общината, или в ИААА.

Според служители на ИААА е необходимо да се направи и промяна в софтуера на електронната системата за регистрация на таксиметровите автомобили, тъй като тя отчита възрастта на колите по години, но не и по месеци. Така, ако таксито е регистрирано през януари 2003 г. например, системата отчита, че е навършило 10 години чак на 1 януари 2014 г. Така на практика то ще работи близо година в противоречие със Закона за автомобилните превози, който ограничава жълтите коли да работят до 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай