Таксата за обжалване = процент от поръчката

Таксата за обжалване = процент от поръчката | StandartNews.com

Бизнесът ще поема част от разходите за пътища до заводите

Таксата за обжалване на процедурите по обществени поръчки ще бъде обвързана с размера на самите поръчки. Това ще стане със законови промени, като тарифата предстои да бъде приета през следващата седмица от Министерски съвет, каза на годишната конференция за индустриално строителство и инвестиции вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Промяната цели да се ограничат безсмислените обжалвания, заради които се бави изпълнението на редица проекти, включително и важни общински проекти, финансирани с европейски пари, за които има строги срокове за усвояване.
Вицепремиерът добави, че скоро ще тръгнат първите електронни търгове за лекарства и стоки. Работи се съвместно с ЕБВР по електронните търгове за доставки на услуги. Бобева обаче предупреди, че в строителството електронни обществени поръчки скоро няма да се провеждат.

Даниела Бобева посочи, че вероятно в четвъртък ще бъде представена стратегията на правителството за реиндустриализация. В стратегията държавата е поела ангажименти към изграждането на индустриалната инфраструктура. 150 млн. лв. по линия на Публичната инвестиционна програма ще бъдат заделени за финансиране на индустриална инфраструктура, най-вече за пътища. Парите ще стигнат за рехабилитацията и изграждането на 350 км пътища, посочи Бобева. Тя допълни, че в стратегията за реиндустриализацията е заложена и форма на публично-частно партньорство - бизнесът да споделя разходите за изграждането на необходимата инфраструктура. Тя посочи, че кабинетът вече има опит с една компания за изграждането на довеждащ път, който да я свързва с основната пътна мрежа. Работи се по подобен модел и с големите заводи в Девня.

В стратегията е заложено и изграждането на индустриални паркове с европейски пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай